DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Medikal Endüstri Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Kazananı

Arkan Group & İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi


winnerNameToDisplay

Arkan Group & İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

İdrar Yolu Bakteriyel Enfeksiyonu Tespiti Yapan Bebek Bezi

Buluşumuz klasik bebek bezinde iki tabakaya uygulanan solüsyonlar ile nitrit tayini yapmaktadır. Çocukluk çağında görülen idrar yolu enfeksiyonunun büyük çoğunluğuna, nitrit üreten E. Coli bakterisinin yol açtığı bilinmektedir. Buradan yola çıkarak; geliştirdiğimiz buluşumuz ile bakteriyel enfeksiyon tanısında önemli bir standart olarak kabul edilen nitrit tayini ile bakteriyel kaynaklı idrar yolu enfeksiyonlarının ön tanısının hızlı konulması ve tedaviye kısa sürede başlanması amaçlanmaktadır. 

Çocuklarda  üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen ikinci enfeksiyon tipi idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Yenidoğanlar hariç genellikle kız çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları eğer semptomatik ise bulunan hastada disüri, sık sık ve zorlanarak idrar yapma ve /veya ateş, karın ağrısı gibi belirtiler ile aileler doktora gitmektir. Bazen belirtiler olmasına rağmen aileler bunun daha basit bir enfeksiyon gibi düşünmekte ve kendi kendine geçmesini beklemektedir. Bazen de herhangi bir belirti olmayan asemptomatik idrar yolu enfeksiyonu geçirilmektedir. Asemptomatik idrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı semptomatik olanlardan daha fazladır. Yapılan araştırmalarda semptomatik idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerin çoğunda sonradan asemptomatik idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir. Yaşamın ilk yılında çocuklarda ateş sık bir bulgu olduğu için ateş şikayeti ile gelip odağı saptanmayan her hastaya idrar yolu enfeksiyon tanısı koyabilmek için idrar kültürü istenmesi ön görülmektedir. Bu da ciddi anlamda aileler ve sağlık sistemimiz için maliyet teşkil etmektedir. Geç farkedildiği için geç tedavi edilen veya farkedilmediği için tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları sistit (alt idrar yolu enfeksiyonu) ve/veya  piyelonefrit (üst idrar yolu enfeksiyonu) oluşturmakta ve zamanla renal skar (böbrek hasarı) olmaktadır. Sonuç olarak geç teşhis ve tedavi edilen idrar yolu enfeksiyonları zamanla hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine varacak kadar ciddi problemler yaratmaktadır.

Medikal bez buluşumuzun temel amacı çocuklarda bakteriyel idrar yolu enfeksiyonu  ilk ortaya çıktığı andan itibaren ailelerin bunu fark etmesi ve zaman kaybetmeden hekime başvurmasıdır. Bezimiz ailelere numune toplama kolayligi saglamanin yanisira, hekimin yorumuna da bağlı olarak idrar analizi yerine direk kültür talebi ile, idrar analiz maliyetini azaltmasi ve tedaviye daha hizli baslanmasini da hedeflemektedir.

ÖZCAN ARKAN
(Endüstri Yük. Mühendisi-İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ)
(Doktora -ISTANBUL UNİV. SAYISAL YÖNTEMLER ANABİLİMDALI) 

ZEYNEP GÜNGÖR
(Prof. Dr. , İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, CERRAHPAŞA TIP FAKULTESİ, BİYOKİMYA ANABİLİM DALI) 

ÖZLEM BALCI EKMEKÇİ
(Prof. Dr. , İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, CERRAHPAŞA TIP FAKULTESİ,  BİYOKİMYA ANABİLİM DALI)

Aşağıdaki Canlı Yayın Videomuza Tıklayarak Bu Ödülün Takdim Ediliş Anını İzleyebilirsiniz.