DOKTORCLUB AWARDS 2023

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Cerrahi Bilimler Doktoru Finalisti

Doç. Dr. Zeki Serdar Ataizi


Doç. Dr. Zeki Serdar Ataizi

   Sevgili meslektaşlarım, değerli hocalarım, katılımcılar ve bu organizasyonu düzenlenleyen sayın yetkililer,               
   Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına denk gelen bu yarışmaya katılmak ve finale kalmak beni  ve çalışmada katkısı olan tüm arkadaşlarımı çok mutlu etti ve gururlandırdı. Bildiğiniz gibi ülkemiz ,Borax madeninden elde edilen bor mineralleri açısından Dünyanın en zengin ülkesidir.  Bu maden ; veteriner ve tarım ilaç sanayisi, izolasyon sektörü, enerji alanında , plastiklerde, lastik ve kağıt endüstrisinde, nükleer enerji santrallerinde, roket yakıtları gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.
              
   Yarışmaya  gönderdiğimiz bu çalışma, Eskişehir  Osmangazi Üniversitesi Tıp fakültesi Temel Bilimler Biyokimya bölümü ile birlikte gerçekleştirilmiş olup üç aşamadan meydana gelen çalışmanın ilk ayağıdır. Travmatik beyin hasarı ,omurilik hasarı ve beyin iskemisi olmak üzere teori halinde  planlanan bu çalışmalar  hayvan deneylerinde borax dan elde edilen bor mineralinden sağlanan borik asitin , nöroprotektif etkisinin olup olmadığını görmeyi amaçladık . İlk aşaması olan ve bu  yarışmaya katıldığımız çalışma, bilimsel yayın haline getirildi ve SCI bir dergide yayınlandı ve borik asitin ,  bu çalışmada ratlarda beyin hasarında nörooksidatif stres üzerinden nöroprotektif etkisi olduğunu sonuçlarla gördük.
              
   Bu çalışmanın neticesinden yola çıkarak ,borik asit tek başına  yada başka hammaddelerle kombine edilerek milli bir ilaç elde edilebileceği fikri üzerinden hareket ederek Drclub Awards Yarışmasına katılmaya karar verdik . Borik asit ile ilgili bu sonuçlar , ilerde başka başka çalışmalarla desteklenmek kaydıyla özellikle nano partiküler düzeye indirgenerek doz bağımlı çalışmalarla daha iyi sonuçlar alınabileceği konusunda bizlere ışık tutmuştur.
              
   Nöroprotektif etkisi nedeniyle borik asitin ,yeni başka çalışmalarla desteklenmesi kaydıyla geliştirilebilecek bir milli ilaç ; ilerde hastalarımız için umut ışığı olabileceğini ,yine biz sağlık çalışanları açısından hastalarımızda güvenle kullanabileceğimiz ve  gurur duyup göğsümüzü kabartacak milli bir ürün haline getirilerek ülkemiz ekonomisinede  katkı sağlayabileceğini  ve bu ürünün Dünya ilaç pazarına dahil edilerek bilimsel alanda  bir yol gösterici olabileceğinide göz ardı edemiyeciğimizi  düşünerek yarışmaya katılmaya karar verdik.  
   Sayılarımla.