DOKTORCLUB AWARDS 2023

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Cerrahi Bilimler Doktoru Finalisti

Doç. Dr. Mehmet Serhat Mangan


Doç. Dr. Mehmet Serhat Mangan

Yapay Zeka Destekli Konjenital Pitozis Tedavisinde Müller Kas-Konjonktiva Rezeksiyonu Cerrahisinin Klinik Sonuçlarının Histopatolojik Analiz ile Korelasyonu: Yüz ve Yer İşareti Algılamayı Kullanan Bilgisayarlı Görme Algoritması  
   Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) her yaş grubunu etkileyen ve özellikle çocuk yaş grubunda erken dönemde tedavi edilmediği takdirde ambliyopiye (göz tembelliği) neden olabilmektedir. Dolayısıyla, bu durum çocuklarda geri dönüşümsüz görme kayıplarının önemli sebeplerinden birini oluşturmaktadır.  
   Göz kapağı cerrahi teknikleri ülkemizde ve Dünya’da son yıllarda daha da artan bir düzeyde uygulanan cerrahilerdir. Konjenital pitozis, göz kapaklarındaki fonksiyonel bozukluğun yanı sıra kozmetik ve psikososyal olarak da çocuklarda ciddi problemlere neden olabilmektedir. Dolayısıyla, ebeveynleri de telaşlandıran bu durumun doğru bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.  
   Literatürde, Müller Kas-Konjonktiva Rezeksiyonu ve/veya tarsektomi kombinasyon cerrahisi tekniği ile konjenital pitozis onarımı yapılan çocuklarda klinik ve histopatolojik değerlendirme yapılan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle tasarladığımız çalışmamız literatürde bu konuda yapılan ilk çalışma olma özelliği göstermektedir. Bu çalışma ile beraber çocuk yaş grubunda göz kapağı düşüklüğü olan hastalarda klinik ve histopatolojik verileri analiz ederek yeni bir tedavi yaklaşımı oluşturmayı planlamaktayız. Böylece çocukluk yaş grubunda tedavi edilebilir görme kayıplarının önemli nedenlerinden biri olan konjenital pitozisin düzeltilmesi yeni bir algoritmayı literatüre ekleyebilmeyi hedeflemekteyiz. Çalışmada geliştirilecek olan algoritma ile doğumsal göz kapağı düşüklüğünün ve buna bağlı gelişen geri gönüşümsüz görme kayıplarının önlenmesine çözüm getirecek nitelikte olup daha sonra yapılacak olan bilimsel çalışmalara da ışık tutacağını düşünmekteyiz.  
   Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6. ay ön yüz fotoğrafları analiz edilecek. Yapay zeka bilgisayar destekli ve görüntü işleme teknolojileri kullanılarak interpalpebral mesafe, kapak refle mesafeleri ve kaş yükseklikleri her iki gözde ölçüldü. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası ölçümleri analiz edildi.  
   Önerilen araştırma projesinin gerek konusunun güncelliği ve önemi, gerekse çalışma sonucunda geliştirilecek algoritma ile doğumsal göz kapağı düşüklüğü tedavisinde kullanılabilir olması araştırma çalışmasının özgünlüğünü ve niteliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bu çalışmada ortaya konulan ve derlenen bilgilerin, pratikte oküloplastik cerrahlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması ve bu uygulamalarla ulaşılacak tatmin edici klinik sonuçların elde edilmesi hedeflenmektedir.  
   Bu bağlamda araştırma programının misyonu;  
   Bilimsel: temel ve uygulamalı araştırma; klinik veriler, histopatolojik değerlendirmeler ve algoritmalar çerçevesinde çözümlerin tasarlanması ve test edilmesi, Toplumsal: geniş anlamda göz tembelliği tedavisinin geliştirilmesi; Oküloplastik cerrahların gereksinim duydukları bilginin sağlanması; Eğitim, araştırma ve uygulama arasındaki sinerji ve etkileşimin sağlanması olarak sıralanmaktadır