DOKTORCLUB AWARDS 2023

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Hemşiresi Finalisti

Meryem Metinoğlu


Meryem Metinoğlu

   Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinden mezun olduktan sonra 7 yıla yakın Ege Ün. Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği servis hemşiresi ve Üroloji Kliniği Ameliyathane hemşiresi olarak çalıştı. Akademik hayatına 2000 yılında Trakya üniversitesinde başladı. 2006 yılından beri halen çalıştığı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde görev yapmaktadır. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği alanında  2019 yılında başladığı  doktora eğitimini 2023 tarihinde tamamladı. Akademik çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve Mesut ve Davut’un annesidir.     
   Kadın hayatının en önemli ve özel deneyimlerinden biri doğum tecrübesidir. Bu süreçte kadının edindiği deneyimler, hem bedensel hemde ruhsal yaşamını etkilemektedir. Pek çok kadın için normal doğum düşüncesi perineal travma olasılığı nedeniyle kaygı oluşturmaktadır. Doğum sırasında oluşan yırtık, laserasyon ya da epizyotomi uygulanması neticesinde oluşan perineal travmalar doğumdan sonra pek çok soruna neden olabilmektedir (kanama, dikiş sorunları, iyileşmenin uzaması, gecikmiş anne-bebek teması, üriner/fekal inkontinans, cinsel işlev bozukluğu ve perineal ağrı, suçluluk, anksiyete gb) Bu etkilerin şiddeti, epizyotomi uygulanan kadınlarda daha kötüdür. Bu nedenledir ki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) epizyotomi oranının %10’u geçmemesine ve rutin uygulanmamasına yönelik uyarıda bulunmasına rağmen ülkemizde epizyotomi oranı primiparda yüksek oranda (%90) uygulanırken, tüm doğumlarda %64 ile %74 arasındadır. Oysaki günümüzde epizyotomi perineal travma riskini azaltmada doğumun rutin bileşeni olarak algılansa da yapılan çalışmalarda bu uygulamanın perineal travma riskini azaltmayıp, aksine bazı vakalarda yüksek riskli durumların sorumlusu olabileceğini ve maliyeti yüksek bir uygulama olduğunu göstermektedir.
   Bu bağlamda perineal travmayı azaltmada ucuz, etkili, kullanımı kolay destekleyici bakım ürünü olarak geliştirilen bir alet karşımıza çıkmaktadır, EPI-NO. Bu ürün 2000’li yılların başlarında pelvik taban kas gücünü arttırmak, doğal doğumu kolaylaştırmak, doğumda perineal hasarı önleyip intakt (bozulmamış) perine oranlarını arttırmak ve epizyotomi oranlarını azaltmak amacıyla geliştirilmiş bir cihazdır. EPI-NO gebeliğin 37. haftadan itibaren kullanıldığında, cerrahisiz doğal bir doğuma yardımcı olabileceği ve perine yırtığını ve epizyotomiyi azaltabileceği bildirilmektedir. EPI-NO’nun literatürde gebelik döneminde kullanımına ilişkin çalışmalar mevcut iken, doğumun aktif fazında kullanımına ilişkin bulguya rastlanmamıştır. Bu yönüyle doktora tezimize konu olan çalışma; vajinal doğum yapan kadınlarda doğumun aktif fazında aletli ve aletsiz uygulanan perine masajının doğum sonuçlarına etkisini belirlemek amacıyla prospektif, randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirildi.  
   Çalışmamızın veri toplama aşaması 14 ay sürdü ve normal doğum yapan 101 kadın üzerinde çalışma geçekleştirdik. Bu kadınlar 3 gruba ayrılarak birinci gruba EPI-NO cihazı ile, ikinci gruba elle, perine masajı, üçüncü kontrol grub ise  rutin doğumhane uygulamasına tabi tutuldu. Girişimler; doğumun aktif fazında, servikal dilatasyon 4 ile 8 cm aralığında, en az bir saat ara verilerek toplamda 20 dakikalık uygulamalarla gerçekleştirildi.  
   Çalışma sonucunda, Girişim gruplarının kontrol grubuna göre doğum sonuçlarının olumlu etkilerini gözlemledik. Dahası perineal travmadan korunmada diğer gruplara göre EPI-NO ile yapılan perine masajının, ileri düzeyde etkili olduğunu, epizyotomi oranını ve perineal yırtık oluşumunda önleyici olduğunu, epizyotomi uzunluğunu kısalttığını, doğum sonu yara iyileşmesine olumlu etki ettiğini, doğumun çeşitli aşamalarında ağrıyı azalttığını ve kadınların doğum memnuniyetini arttırdığınını bulguladık.  
   Bu çalışma ile, sağlık profesyonelleri ve doğum yapan kadınlar için çok sınırlı girişimleri barındıran doğumun aktif fazında alternatif ve yenilikçi bir tekniğin (EPI-NO) etkili olduğunu kanıt düzeyi yüksek bir araştırma ile göstermiş olduk.Değişen ve gelişen sağlık teknolojilerinin doğuma entegre edilerek olumlu doğum sonuçlarını göstermesi açısından meslektaşlarımıza ve araştırmacılara önemli katkı sağlayacağını düşündüğümüz.  Çalışmamızda yer alan tüm kadınlara, bizi finalist olarak gösteren kıymetli Doktorclub ailesine teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.