DOKTORCLUB AWARDS 2023

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Sağlık Yöneticisi Finalisti

Dr. Anıl Akpınar


Dr. Anıl Akpınar

Artan sağlık sorunları kurumları ve çalışanları da etkileme potansiyeline sahiptir. Sağlık sorunlarına duyarlı olmak ise insan odaklı kurumların önceliklendirmesi gereken bir meseledir. “Koruyucu ve bütünsel sağlık” prensibiyle hareket ederek oluşturduğumuz projemizde amacımız çalışan sağlığını ve iyi oluşunu korumak, geliştirmek ve sürdürülebilir kılmaktır. Çalışanlarla karşılaştığımız ilk an olan işe giriş muayenelerinden başlayarak kendilerinin kurumda geçirdiği süre boyunca bu prensibi benimseriz. İşe giriş muayenesi işe alınmak için bir kriter değil, çalışan sağlığını korumaya yönelik bir teminat görüşmesidir. Hekimin güven ilişkisini kurmak için çalışanlarla gerçekleştirdiği bu görüşmelerde, çalışanlara koruyucu ve bütünsel sağlık temelli, güvenli bir çevrede olduğu hissettirilir. Böylece çalışan; bu hizmet ile korunduğu bir güvenli çevrede olduğunu algılar.  
   Öncelikle çalışanların fiziksel güvenliğini temin edebilmek ve bu konuda aksiyonlar alabilmek için; işe giriş muayenelerinde fizyolojik risklerimizi ortaya koyuyoruz. Örneğin; dijital verilerle (yaş, tansiyon, diyabet, kolesterol) kardiyolojik risk raporunu hesaplayarak, kardiyolojik bir yakınma olmadan da bu durumlara müdahale ediyoruz. Bu tarama ile 2023 yılında, 2 çalışanımızda kalp krizine sebep olmadan kalp damar darlığı tespit edebildik. Taranabilir kanser türleri olan meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri gibi hastalıklar için tarama programları oluşturyoruz. 2022 yılında bir çalışanımıza bu tarama ile meme kanseri tanısı koyduk ve tedavisini üstlendik.  
   Aynı şekilde çalışanların psikososyal iyilik halini korumak adına periyodik olarak psikososyal risk değerlendirmesi yapıyoruz. Çalışanlarımız tükenmişlik, iş stresi, kaygı bozukluğu ya da başka bir psikososyal sağlık sorunu yaşamadan psikososyal tehlike kaynaklarını keşfedip; bunların önüne geçiyoruz. Uyguladığımız risk değerlendirmesi skalası ile %100 sayısal veriler üretip takip edebiliyoruz.  
   Çalışanların fiziksel sağlığının önemli bir bileşeni olan spor aktivitelerinin gündelik yaşam pratiklerine eklemesi için ofislerimizde spor salonu bulundurup, pilates ve cycling dersleri düzenliyoruz. Yine çalışanların fiziksel sağlığının korunması adına hem ergonomi taraması yaparak kullanılan ekipmanları güncelliyor hem de fizyoterapist ve masaj terapistleriyle duruş bozukluklarının ya da diğer fiziksel zararların önüne geçmek için destek veriyoruz.  
   Beslenmenin de sağlığımız üzerindeki etkilerinin önemini bildiğimiz için çalışanlarımıza hem bireysel diyetisyen desteği sunuyor hem de yemeklerin düzenlenmesinde diyetisyenlerimiz ile iş birliği yapıyoruz. Bireysel görüşmeler sayesinde tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların başlangıç aşamalarında ilaç kullanmaya gerek kalmadan değerleri normal sınırlarda tutabiliyoruz. Özellikle HbA1c ve LDL seviyelerinde ilaçsız sürdürülebilir iyileşmeler sağlamış durumdayız.  
   Çalışanlarımızın çalışan destek programlarından yararlanmalarını teşvik ediyor, iş ortaklarımız ile çalışanların 24 saat boyunca destek alabileceği hizmetler sunuyor. Finans, yeni doğan bakımı, teknolojik destek, hukuki, tıbbi ve psikolojik bilgi konusunda çalışanların telefonla ulaşarak destek alabileceği bir platformun güçlü bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Çalışanların sağlığını etkileyen faktörlerin sadece kendileri ile ilgili olmadığını, yakınlarının iyilik halinin de bu kapsamda olduğunun bilincindeyiz. Çalışanların yakınlarının da çalışan destek programlarından faydalanmasını sağlıyoruz. Doğum yapan çalışanlarımıza yeni doğan hemşire desteği uygulamamıza ve yaş gruplarına göre yapılandırılmış olan ebeveyn danışmanlığı programlarımıza tüm çalışanlarımız rahatlıkla erişebiliyor.  
   Enerjine Sağlık, 24 lokasyonda 6 işyeri hekimi, 14 sağlık personeli, 3 örgüt psikoloğu, 3 fizyoterapist ve 7 diyetisyen ile koruyucu ve bütünsel sağlığı geliştirmek için çalışıyor. İnsana yakışır işin ve iş ortamlarının çalışanların sağlığını gözeten ve ona kaynak yaratan bir yaklaşımdan geçtiğinin bilince olarak uygulamalarımızı geliştiriyoruz.