DOKTORCLUB AWARDS 2023

Yılın Biyoteknoloji ve Genom Teknolojisi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

E Teşhis Sağlık


E Teşhis Sağlık

   E-teşhis uzaktan sağlık hizmeti sunmak ve sağlık alanındaki yeni bilimsel gelişmeleri desteklemek amacı ile kurulmuş bir firmadır. Bilindiği üzere herşeyin dijitalleştiği dünyada insanların bazen istedikleri doktora ulaşması için kilometrelerce yol gitmesi, saatlerce veya günlerce zaman harcaması ve çok fazla para harcaması gerekebilmektedir. E-teşhis ile ister bilgi ve belge üzerinden, ister görüntülü görüşme ile Türkiyedeki bütün hastaların ülkedeki bütün doktorlara online platformumuz üzerinden ulaşabilme imkanı sağlamayı hedeflemekteyiz. Böylece zaman, mekan kavramlarını ortadan kaldırarak daha hızlı, daha ucuz ve güvenli bir yol üzerinden hasta-hekim buluşmasını sağlamayı amaçlamaktayız.  
   E-teşhis olarak sağlık alanındaki bilimsel gelişmelerede ilgi duymaktayız. Bu alanda Smart PAD projemizi biyomühendis İrem Bayramoğlu ile beraber geliştirdik.    
   Smart PAD  
   HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan ve kadın/erkeklerde genital bölgelerde siğillere sebep olabilen bir hastalık olup ayrıca rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünü tetikleyebilen bir enfeksiyondur.
   Dünyada her yıl ortalama 500.000 kadın rahimağzı kanserine yakalanmaktadır. Yüksek riskli HPV enfeksiyonları rahim ağzı kanserlerinin %99.7 sinden sorumludurlar. Enfeksiyon bulaştıktan sonra kanser gelişimi için gereken süre ortalama 5-15 yıldır.  
   Biz, Smart Pad projemizde adet kanını analiz ederek olası yüksek riskli (rahim ağzı kanserinden sorumlu) HPV enfeksiyonunu tespit eden "Biyosensörler" içeren ve adet döneminde kullanılabilen akıllı PAD üretimi sağladık. Biyosensör vücut ısısıyla çalışmakta olup herhangi bir external enerji kaynağına ihtiyaç duymamaktadır.
   Her üç ayda bir kez adet döneminin ilk günlerinde ve bir adet kullanılması yeterli olmaktadır. Sensör Pad in yüzey tabakasının altında olup dışarıdan görünmemekte ve hissedilmemektedir. Pad in arka kısmında küçük bir ekran olup HPV tespit edilmesi halinde ekranda çift çizgi oluşmaktadır. Böylece rahim ağzı kanser riski 5-15 yıl önceden tespit edilmekte ve henüz kanser gelişmeden tedbir alınması sağlanmaktadır. 
   Normal bir PAD ile hemen hemen aynı boyutlara ve inceliğe sahiptir. Kullanım şeklide tamamen aynıdır. Kullandıktan sonra çöpe atılmadan önce sadece arkasında yer alan ekranın kontrol edilmesi yeterli olacaktır. Eğer arka ekranda tek çizgi varsa bu bir sorun olmadığını göstermektedir. Eğer iki çizgi görünürse bu doktora başvurup kontrollerin yapılması için bir uyarıdır.  
   Bugüne kadar rahim ağzı kanser taraması düzenli smear testi ile yapılmakta olup bütün kadınların bu test için belli aşamaları geçmeleri gerekmektedir.
   1) Taramaya gitmeye karar verme
   2) Randevu alma
   3) Randevu tarihi ve satinde ilgili sağlık merkezine başvurma
   4) Zorlu ve konforsuz smear testi alım prosedürüne maruz kalma
   5) Smear testi sonucunu 10-15 gün sonra takip etme
   6) Eğer risk mevcut ise yeniden sağlık merkezine başvurup tedbir/tedavi sürecine katılma.
   Bizim mevcut projemizde ilk 5 aşamayı ortadan kaldırmaktayız. Böylece her aşamada yaşanabilecek ihmal ve aksaklık ihtimalini ortadan kaldırmaktayız. Bu yolla doğal yaşamın akışına çok daha uygun, ihmal ihtimalini minimale düşüren, kolay, ulaşılabilir, güvenli ve konforlu bir yöntem ile rahim ağzı kanseri riskini en az seviyeye indirmiş olmaktayız.  
   Kullanımının yaygınlaşması sonrasında nihayi hedefimiz rahimağzı kanserini dünyadan tamamen yok etmek ve her yıl 500.000 kadının hayatını kurtarmaktır.