DOKTORCLUB AWARDS 2021

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Cerrahi Bilimler Doktoru Finalisti

Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat


Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat

   Tamamen Ağrısız “INFLATE” adı verilen ağrısız prostat biyopsi tekniği Samsun’da Geliştirildi, Tıp Literatürüne Girdi 
   Prostat kanseri, dünyada erkeklerde Akciğer kanserinden sonra en çok tanı konulan ve erken tedaviyle neredeyse olguların tamamına yakınında kür sağlanan küresel bir sorundur.
   Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı Doçent Dr. Mustafa Suat Bolat tarafından geliştirilen ‘ağrısız prostat biyopsi’ tekniği, uluslararası bir tıp dergisi olan International Urology and Nephrology dergisinde yayımlanarak, tıp literatürüne girdi. Uygulanan teknik sayesinde hastalar ağrısız ve daha konforlu bir biyopsi olanağına kavuştu.
   Dr Bolat, hastanenin olanaklarıyla ağrısız prostat biyopsisi işlemi için yeni bir teknik geliştirdi. Bu teknikte hastanın kasık ve arka bel bölgesine sağlı-sollu toplam dört küçük elektrot yapıştırılıyor, bu bölgelere elektrodlar aracılığıyla mikroelektrik dalgalar veriliyor. Bu sayede ağrılı olabilecek bir uygulama, “Kapı-kontrol teorisine” göre beyindeki ağrı merkezine ulaşamıyor. Dolayısıyla hasta bu biyopsi işlemi sırasında ağrı hissetmiyor. Klasik uygulamada yapılanın aksine en az 3 ayrı yerden lokal anestezi uygulamasını da ortadan kaldıran teknikle tamamen kirli bir alandan, tamamen steril bir alana en az 3 daha az iğne girişine olanak sağlıyor. Dolayısıyla septik komplikasyonlar bakımından daha avantajlı. Bu yöntemle 240 olguda bu teknik uygulanmıştır.
   ‘LOKAL ANESTEZİK UYGULAMASINI YAPMIYORUZ’
   Uygulanan teknik sayesinde, hastaların, biyopsi korkusu ve çekincelerinin ortadan kalktığını, prostat kanserinin teşhisine de bir adım daha yaklaştıklarını belirten Dr. Bolat, “Aslında prostat biyopsisi, prostat kanserinin tanısındaki en kritik aşamadır. Hastaların genellikle yaptırmak istemediği hem ağrı hem pozisyon sebebiyle kaçındıkları bir işlemdir. Dolayısıyla bu işlem ne kadar kolaylaşırsa, hastaların direnci de o ölçüde kolay kırılacaktır. İnsan vücudunda ağrı kontrolüyle ilgili kapı-kontrol mekanizması devreye giriyor bu işlemde. Biyopsi, yıllardır ürolojide uygulanan bir yöntemdir. Biyopsiden önce prostatın belli noktalarına uyuşturucu lokal anestezik adını verdiğimiz maddeler enjekte ederiz ki hasta bu işlem sırasında ağrı duymasın. İşte bu yeni geliştirdiğimiz teknikte uyuşturucu lokal anestezik uygulamasını yapmadan ağrısız biyopsi yapıyoruz. Teknik artık uluslararası üroloji literatüründe de yerini aldı.
   ‘RAHAT BİR İŞLEM VE HİÇ AĞRI OLMUYOR’
   Mikrodüzeyde elektrik enerjisi verilerek oluşturulan uyarı, ağrı liflerinin santral sinir sistemine ağrı duyusunu taşımasına engel oluyor. Yani Prostat bölgesinden kaynaklanan ağrı duyusunun beyine ulaşması engelleniyor. Prostat kanserinin tanısında en çok dirençle karşılaşılan aşama bu biyopsi aşamasıdır. INFLATE tekniği ile böylece tanıya bir adım daha yaklaşmak artık daha kolay olacak.