DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sağlık Girişimi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Pharmaino Science


Pharmaino Science

Pharmaino Science

Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre tüm ilaçların yarısından fazlası uygunsuz şekilde kullanılmaktadır. Akılcı olmayan ilaç kullanımının olumsuz ilerleyişi, ülkemizde ve dünyada sağlık felaketine doğru gitmektedir. Ülkemizde eczanelerdeki ilaçların ortalama %7’si kullanım süresi dolunca atılmakta, evlerde ilaçların %60’ının kutusu açılmadan kullanım tarihi sona ermektedir. Bu durumun toplam maliyeti 500 milyon doları bulmaktadır. Bizler de hem doğru ilaç kullanımını desteklemek hem ilaçların atık haline gelmeden kullanılmasını sağlamak hem de bu pandemi döneminde virüs bulaşının yaygın olduğu eczanelerde oluşan yoğunluğun önüne geçmek amacı ile bir uygulama tasarladık. Arttırılmış gerçeklik (AR), görüntü işleme ve yapay zeka (AI) teknolojileri kullandığımız uygulamada 10.000 ilaca ait hastalar tarafından bilinmesi gereken bilgiler bulunacaktır. Kullanıcılar telefonunun kamerası ile bilgi almak istediği ilaç kutusunu tarattıklarında AR teknolojimiz yardımıyla o ilaç hakkında ona bilgilendirici bir görsel destek sunulacaktır. Ayrıca kullanıcılar ilaç kutusunun resmini çekip uygulamaya yüklediklerinde de görüntü işleme teknoloji yardımı ile görsel destek sunulacaktır.

Görselde kullanıcıya ilacın nasıl kullanıldığı, ilacın etken maddesi, ilacın yan etkileri, ilacın besinlerle etkileşimi, ilacın diğer ilaçlarla etkileşimi, ilacın etkili dozu, ilacın saklama koşulları, ilaç zehirlenmesi durumunda yapmamız gerekenler gibi geniş çaplı birçok bilgi sunulacaktır. Başka bir deyişle; bir ilaç kutusunun ağzı ve dili olsaydı bize kendiyle ilgili neleri anlatacağının, yenilikçi ve etkili bir yöntemle kullanıcılara aktarılması hedeflenmektedir. Bu durum bulaş riski fazla olan eczanelerin yoğunluğunu azaltacak, kişilerin ilaç danışmanlığı almak için eczaneye gitmesi yerine eczacılardan alınan bilgiler ve prospektüs bilgileri ile hazırlanan uygulamamızdan destek almalarını sağlayacaktır.

Diğer yandan uygulamanın başında hastadan alınan bilgilere göre yapay zeka teknolojisi ile kişiye özel bir tedavi şeması oluşturulacaktır. Kişiler ilaçlarını ve hekimin yazdığı kullanım durumunu sisteme yüklediklerinde kişilerin özel alerji- hastalık- başka ilaç kullanımı durumları yapay zeka ile değerlendirilecek ve karşılarına ilacı hangi saatlerde alması gerektiğini, eğer ilaç kullanımda herhangi bir besin takviyesi kullanması gerekiyor ise o takviyeleri de gösteren, eğer sisteme girdiği ilaçlar arasında etkileşim var ise hastayı uyaran bir şema çıkacaktır. İlaç kullanım saatinde ise kişiye bildirim gönderilerek hatırlatma yapılacaktır. Böylece sistemde hastanın ilacı alıp almadığı kontrol edilerek akılcı ilaç kullanımı desteklenecek, hastaların tedaviye uyunçları artırılarak tedaviye sadık kalmaları sağlanacaktır. Bir mobil uygulamada toplanacak bu sistemin özellikle bulaş riski fazla olan eczanelerin yoğunluğunu azaltmasını hedeflemekteyiz.