DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sağlık Bilgi Sistemleri Ödülleri - Yılın Yenilikçi Ürünü / Uygulaması Finalisti

Funktor


Funktor

CARNAP Arama ve Keşif Platformu    

CARNAP, tıp ve biyomedikal alandaki literatürde arama, inceleme ve keşif yapmanıza yardımcı olmayı hedefleyen çevrimiçi bir platformdur. CARNAP’ın COVID-19 literatürüne özel versiyonuna ücretsiz olarak www.carnap.ai adresinden erişilebilmektedir.

Funktor ekibi olarak, 2014’ten bu yana geliştirmekte olduğumuz özgün veri yapılandırma mimarisini yapay zeka teknolojileri ile destekleyerek, metinden oluşan veri setleri veya veri tabanlarının kolayca bilgi ve içerik temelli analiz edilmesini hedefliyoruz.
 

Her yıl biomedikal literatüre 1 milyonun üzerinde makale (yaklaşık 30 saniyede 1 makale) eklenmektedir. Literatür araması yaparken kullanılan geleneksel arama motorları sonuçları sıralamada ve filtrelemede oldukça yol katetti. Yine de arama sonucu olarak gelen çok sayıda makalenin içeriğine dair bilgi vermemektedirler. Bilimsel bilginin artış hızının gerisinde kalmamak için sadece arama sonuçları getiren ürünlerin yeterli olmadığını ve zaman darlığı sebebiyle literatürü daraltarak araştırma yapmanın bazı bilgilerin gözden kaçırılmasına sebep olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple literatürü farklı seviyelerde ele alıyor, makale, cümle ve terimlerin sağladığı bilgilere ek olarak, bunlar arasındaki ilişkilerden çıkacak yeni bilgilerin de kaybolmamasını, erişilebilmesini hedefliyoruz.
 

CARNAP, makaleleri önceden işlemekte ve terimler arasındaki ilişkileri kullanarak genel bir bakış sağlamaktadır. Böylelikle aranılan bilgiye ulaşımı hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı hedeflemektedir. CARNAP’ta bir terim aradığınızda o terimle birlikte çalışılmış diğer terimleri görüp araştırmanıza yön verebilirsiniz.Literatür analizine yaklaşımımız bu alanda benzer çalışmalar yürüten oluşumların (PubMed, Semantic Scholar gibi) sunduğu hizmetteki eksikleri kapatmayı hedefliyor.  

Pandemi sürecinde bilim insanlarının kolektif çabasına katkıda bulunmak amacıyla fazla geciktirmeden açtığımız CARNAP’ın arama ve keşif yolundaki bu ilk versiyonu, COVID-19’a özel ve terimsel analizle sınırlıdır. 2021 başında açacağımız yeni versiyon, 30 milyonun üzerinde makale bilgisi barındıran MEDLINE veritabanı üzerinde çalışacak ve yeni analiz modüllerimizi içerecektir.
  2014’te ODTÜ’de bir araştırma labında karşılaşıp, 2017’de girişimimizi kurduğumuz ve daha yoğun çalıştığımız bu pandemi sürecine kadar geçen zamanda, motivasyonumuz olan bilimin gelişmesine katkıda bulunabilmek bize heyecan veriyor. CARNAP’ın COVID-19’a özel versiyonunu 15 binden fazla kişinin ziyaret etmesi ise bizi daha fazla motive ediyor.  

CARNAP’ı geleceğin bilim asistanı olarak tasarlamaktayız ve yeni özellikler geliştirmeye devam etmekteyiz.

Sağlıklı günler dileriz.