DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Kamu Hastaneleri ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Yenilikçi Uygulaması Finalisti

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü


Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü

Engelli Çocuklar Sağlıklı Bakımevi ve Çocuk Kulübü Projesi  

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından engelli çocuklara yönelik ülkemizde ilk defa   yeni bir hizmet modeli  geliştirilmiştir;“Engelli Çocuklar Sağlıklı Bakımevi ve Çocuk Kulübü Projesi. “
 

Proje yazım aşamasında dezavantajlı grupların toplumsal sorunlarına  yönelik olarak  her kurumun kendi içerisinde ve işlevsel faaliyetleri çerçevesinde çözüm yolları ortaya koyması gerekliliğini,mevcut sorunlar ile çözüm yollarının  bakım, eğitim, sağlık ve psikolojik destek gibi konuları içermesinin kurum ve kuruluşların bir arada hareket etme zorunluluğunu göstermiştir.  

Proje kapsamında, dezavantajlı gruplar içerisinde bulunan engelli çocukların ve ailelerinin  ihtiyaçları, sorunları ve çözümü konusunda paydaş olan kamu kurum/kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları bir araya gelmiş ortak bir  protokol imzalanmıştır. Protokol;  İl Sağlık Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu  İl Müdürlüğü,İlgili STK’lar tarafından oluşturulmuş ve Eskişehir Valiliğinin Oluru ile imzalanmıştır.  

Projede hedeflenen amaç; bölgemizde ikamet eden 0-18 yaş grubunda bulunan down sendromu,otizm ve diğer gelişim bozuklukları mevcut çocukların düzenli sağlık kontrolleri ile birlikte hayatlarında farkındalık oluşturmak ve devamında geliştirilmesi gereken tüm konularda bütüncül yaklaşımlar sunmak dolayısı ile çocukların ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntıları minimuma indirmektir.  

Proje kapsamında açılan gündüz bakımevi/çocuk kulübü ile çocukların günlük yaşam becerileri kazanmalarının desteklenmesi onların daha erken bağımsızlaşmalarının sağlanması, kendilerine olan güvenlerinin arttırılması hedefi ile günlük programlar düzenlenmesi planlanmıştır.   Proje hazırlık sürecinde yapılan toplantılarda mevcut koşullarda yaşamlarını sürdüren ebeveynlere uzman kişiler tarafından psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sağlanması, onların kendi başlarına bu durumla baş etmelerinin ortadan kaldırılması konuları da ele alınmıştır.

Bu hizmetlerin probleme karşı daha rahat ve kolay bir şekilde uyum sağlamalarına beklentileri ve gereksinimleri doğrultusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir. Dolayısı ile projede engelli çocuklar ve ailelerine maksimum fayda isteği bütüncül yaklaşım getirmiş olup belirli zaman aralıklarında ailelerin yaşam içerisinde yalnız olmadıklarını düşünmelerini sağlayacak grup toplantıları ve etkinlikler düzenlenmesi   programa dahil edilmiştir. Ailelere çocuklarının bakım evinde bulundukları zamanlar içerisinde kendi alanlarında uzman eğitimci,bakıcı ve sağlık profesyonelleri ile vakit geçirdiklerinin bilinmesi güven verecektir. Hedeflenen güven duygusu ile ailelerin iş ve/veya sosyal yaşamlarını yürütebilmelerine zaman ve psikolojik destek sağlanacaktır.    

Projenin gerçekleştirileceği bina bir sağlık kompleksi olup söz konusu kompleks içerisinde aynı zamanda “Sağlıklı Hayat Merkezi” oluşturulmuş,merkezde engelli ailelerin ve toplumun diğer bireylerinin sağlığa yönelik risklerden  korunmaları, sağlıklı hayat tarzına teşvikleri hususunda hizmetler yürütülecektir.  

Sağlık Bakanlığı tarafından Şehir Hastanesi kurulduktan sonra kullanım dışı kalan 4.000 m2 kapalı alana sahip bina proje uygulaması için tahsis edilmiştir. Bina girişinde Engelli Sivil Toplum kuruluşlarının desteğiyle kafeteryalar oluşturulmuş, söz konusu kafeteryada engelli genç bireyler hizmet verecektir.   Binanın ilk iki katı, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Psikolojik Danışma Birimi, Çocuk Gelişimi, Obezite, Spor Salonu, Fizyoterapi Merkezi, Okul Sağlığı,  Koruyucu Diş Sağlığı, Üreme Sağlığı  Birimlerinden oluşan “Sağlıklı Hayat Merkezi” olarak tefriş edilmiştir. Binanın diğer iki katı ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, yaş ve engel durumları göz önüne alınarak engelli çocuklara yönelik dinlenme, oyun, eğitim, uyku, terapi, sağlık kontrol, toplantı, aile bekleme ve gözlem alanları olarak tefriş edilmiştir. Ayrıca bina içerisinde ortak kullanım alanları, toplantı ve spor salonları belirlenmiştir. Proje sürecinde 40 engelli çocuğa hizmet verilecektir.   Sağlık Müdürlüğü tarafından engelli  çocuklara hizmet verilecek birimlerde; 4 Hemşire, 1 Fizyoterapist, 1 Çocuk Gelişimci, 1 Psikolog, görevlendirilmiştir. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen; 1 Okul Öncesi Öğretmeni, 4  Zihinsel Özürlü Öğretmeni, 1 Sosyal Çalışmacı, 16 Bakım Elemanı, 6 Temizlik Personeli  ve 2 Güvenlik Personeli hizmet verecektir. Hizmet verecek personelin bir kısmı ise İş Kur işbirliği çerçevesinde istihdam edilmektedir.  

Söz konusu projemizin tüm aşamaları tamamlanmış olup kayıt olacak çocuklar belirlenmiş, gerekli fiziki alanlar oluşturulmuş, hizmet verecek personel görevlendirmeleri yapılmıştır. Ancak; uygulamaya geçiş sürecinin dünya genelinde yaşanan pandemi dönemine denk gelmesi sebebi ile gerek çalışanların gerekse hizmet alacak engelli çocuklarımızın ve ailelerinin güvenliği nedeni ile hizmetin başlaması Covid -19 salgını bitimine ertelenmiştir.