DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Bristol-Myers Squibb Türkiye


Bristol-Myers Squibb Türkiye

İçinde O Güç Var

Onkoloji alanında yeni gelişmeler yaşanmasına rağmen kanser hastalığı günümüzde bütün dünyayı tehdit eden ciddi halk sağlığı sorunlarından biri olmaya devam ediyor. 2015 yılı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl kanser nedeniyle yaklaşık 8,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. TUİK 2017 verilerine göre; Türkiye’de her 5 ölümden birinin nedeni kanserdir. 2015 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise, Türkiye’de her yıl ortalama 160 bin kanser vakası görülmektedir.

Günümüzde birçok kanaldan kanser hastalığı ve tedavisi konusunda bilgilendirmeler yapılsa da toplumun bilgi ve farkındalık düzeyi henüz yeterli değil. Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve korunma yöntemleri kanserde de çok önemli. Yapılacak bir yaşam tarzı değişikliği kanserden korunmak için büyük bir adım olabilir. Kanserden korunmak için alınan önlemler, kansere yakalanma ihtimalini önemli derecede düşürürken, kanserli hastaların yaşam beklentilerini de büyük ölçüde artırabiliyor. İnternetin yaygınlaşması ve her türlü bilginin online ortamda yer alması nedeniyle herhangi bir konuda yüzlerce farklı kaynağa ulaşılabilmektedir. Kanser konusunda da hasta ve hasta yakınlarının doğru bilinen yanlışlar ya da bilimsel verilere dayanmayan bilgilere ulaştığı görülüyor.

Tüm bu verilere bakarak toplumda kanser farkındalığının ne düzeyde olduğunu öğrenmek amacıyla bağımsız bir araştırma şirketiyle kanser araştırması gerçekleştirdik. 12 farklı şehirde 1.320 katılımcıyla yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda; kanser hastalığı ve tedavisi konusunda toplumda birçok kanaldan bilgilendirmeler yapılmasına rağmen bilgi ve farkındalık düzeyinin istenilen seviyede olmadığını gördük. Toplumdaki farkındalık düzeyinin yanı sıra araştırmada ortaya çıkan en önemli sonuçlardan bir tanesi ise Türkiye’de sadece 5 kişiden birinin kansere karşı önlem aldığı.

Bu araştırmanın sonucunda; başta Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olmak üzere hasta dernekleri ve Bristol-Myers Squibb’in koşulsuz desteğiyle; Türkiye’de kanser farkındalığını artırmak, doğru bilinen yanlışları göstermek ve immüno-onkolojik tedaviler konusunda hastaları ve hasta yakınlarını bilgilendirmek amacıyla 
www.icindeogucvar.com platformu oluşturuldu. Bu platformu oluştururken öncelikli amaç; toplumun, hasta ve hasta yakınlarının kanser konusunda en güncel ve bilimsel bilgilere ulaşabileceği bir referans kaynağı oluşturmaktı. Bu çerçevede hazırladığımız www.icindeogucvar.com platformu; kapsayıcılığı ve içeriğinin bilimsel desteği ile topluma bu alanda hizmet veren ilk ve tek platform olarak öne çıkıyor. Bu platformla hasta ve hasta yakınlarına kanser tedavisindeki tedavi yöntemlerini anlatırken ayrıca, beslenme ve psikoloji gibi bazı öncelikli alanlarda ihtiyaç duyabilecekleri bilimsel desteği sağlıyoruz.  

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde hayata geçirdiğimiz platformda, hekimlerin de büyük desteğiyle, kanser hastalığı ile ilgili doğru ve anlaşılır bilgilerle, merak edilen konulara cevap verebilecek farklı içerik ve videolarla kanser hastalarına bir nevi yol arkadaşı olduk.

Platformumuzun içinde bulunan “İçindeki Gücü Besle” bölümünde kanser tedavisine destek olacak mucize besinler ve kanser tanısı aldıktan sonra beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda videolara yer verdik.

“İçindeki Gücü Dinle” bölümünde ise, kanser tedavisinde hasta psikolojisinin iyi olmasının önemli bir faktör olduğu göz önüne alarak hem hastaya hem de hasta yakınlarına psikolojik destek verecek doğru yönlendirmelerin olduğu videolar hazırladık.