DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi


Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi

ALZHEİMER İÇİN BASAMAKLI ÇÖZÜM MODELİ UYGULAYAN: T.ALZHEİMER DERNEĞİ MERSİN ŞUBESİ (TAD)  

Alzheimer (AH) hastalığı sosyoekonomik açıdan kalp hastalığı ve kanserden sonra en yüksek öneme sahip hastalıktır. Türkiye’de halen 750 binden fazla AH vardır.  Mersin bu hastalığın en sık görüldüğü illerden biridir ve 15 binden fazla hasta olduğu öngörülmektedir. Bir hasta için en az 4 aile bireyi yaşam şeklini değiştirmek zorunda kaldığından, Mersin’de 60.000’den fazla kişinin etkilenmekte olduğu söylenebilir.
Güncel bilgilerimize göre, AH’dan korunmanın tek yolu zihinsel, bedensel ve sosyal açıdan aktif yaşamaktır. T.Alzheimer Derneği Mersin Şubesi ürettiği 6 basamaklı çözüm modeli ile bu alanda ülkemizde TEK ve ÖRNEK bir model hayata geçirmiştir. Bu modelde;

  1. Basamak: FARKINDALIK ÇALIŞMALARI: Farkındalık çalışmaları, toplumun hastalığı çağrıştıran işaretler konusunda duyarlı olmasını ve hastalığın erken teşhis edilmesini sağlar. AH’nın sosyoekonomik yükünü düşürür. Dernek 13 yıldır bu alanda örnek projelerle Mersin’de, çevre il ve ilçelerde ve sosyal medyada binlerce kişiye ulaşmıştır. 10 yıldır yapılan Alzheimer Eğitim Kampları, Mavi Dalga Projesi, 40 Işık 40 Hayat Projesi gibi projeler ise özgün uygulama örnekleri olmuştur.
  2. Basamak: AKTİF YAŞ ALMA EVLERİ: Tarsus, Yenişehir ve Mezitli de hali hazırda var olan 3 aktif yaş alma evinden yüzlerce aktif yaşlı ve hasta yakını ücretsiz olarak yararlanmaktadır. Gönüllülük esaslı eğitimler verilen onlarca programda edebiyattan, resme, tiyatrodan şiire, bahçe etkinliklerinden yoga’ya, diksiyondan koro çalışmalarına kadar onlarca etkinlik düzenli olarak sürdürülmektedir.
  3. Basamak: EVDE BAKIMA DESTEK ÇALIŞMALARI: Evinde bakılan Alzheimer hastalarına yönelik ev ziyaretleri hasta bakımına destek olurken hasta yakınlarına da yalnız olmadıklarını hissettirmiştir. 
  4. Basamak: GÜNDÜZ BAKIM BİRİMİ: Erken ve orta evre AH’nın maddi imkanı olmayanların ücretsiz olarak yararlandığı bu birimde 20 kişiye düzenli hizmet verilmektedir. Gün boyu çeşitli etkinliklerle nöronal rezervlerini koruyan hastalar akşam evlerine ilaçlarını almış, yemeklerini yemiş ve aktivitelerini tamamlamış olarak huzurla dönmektedirler.
  5. Basamak: SÜREKLİ BAKIM MERKEZİ= DEMANS İHTİSAS MERKEZİ: Özel statüde bir engelli merkezi olarak kurgulanan merkezden 75 orta-ileri evre AH yararlanmaktadır. Maddi imkanı olmayan hastaların ücretsiz yararlandığı birimde hastaların tüm sağlık ve sosyal ihtiyaçları uzman ekipler tarafından karşılanmaktadır.
  6. Basamak: PALYATİF BAKIM BİRİMİ: Ülkemizde sağlık alanı dışında açılan ilk Palyatif Bakım Birimi olan merkezde 18 kişilik kapasite tam dolu olarak hizmet vermektedir. İleri evre AH nın maddi imkanı olmayanların ücretsiz yararlandığı birimde süre sınırı olmaksızın hastaların yaşam sonu bakımında sağlık ve sosyal hizmet sınırları azami derecede zorlanmaktadır.
Gerek inşasında uygulanan devlet desteği olmaksızın imece modeli, gerek se işletme ve birimlerine ait özgün modeller ile Mersin de uygulanan basamaklı çözüm modeli tüm ülke için ilham vericidir. Bu modeli kurgulayan ve önderlik eden Prof. Dr. Aynur Özge’de akademik kimliğine, sivil toplum kuruluşu lideri ve innovatif kimliğini ekleyerek örnek bir sosyal sorumluluk modeli yaratmıştır.                                                                                  
Prof.Dr.AYNUR ÖZGE
                                                             
T.ALZHEİMER DERNEĞİ MERSİN ŞUBESİ BAŞKANI