DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Diş Hekimi Finalisti

Dt. Lütfiye Asuman Gökçe


Dt. Lütfiye Asuman Gökçe

      Periodontal hastalıklar toplumumuzda oldukça yaygın ve  önemli bir sorun teşkil etmektedir. Özellikle 20 ile 40 yaş arasında kemik kaybı ile beraber seyreden ve hızla ilerleyen periodontitis, hastalarımızı umutsuzluğa sevk etmektedir. Bu sebeple  ileri derecede kemik ve dişeti kaybı olan sallanan dişler için bir tedavi protokolu oluşturdum. 

İlk seansta başlangıç tedavisi olarak derin tartar temizliği, kök yüzeyinin cerrahisiz küretajını takiben çok fazla diş arkından öne çıkmış, uzamış dişlerin möllenerek tüm dişlere eşit yük dağılımının sağlanması, hastaya ağız hijyen eğitimi verip, periodontal hastalıklarda üstün özelliklerinden dolayı (dişeti oluğu sıvısında 2-5 katı konsantrasyonda olması, başta actinobacıllus actinomycetemcomitans olmak üzere birçok periopatojen mikroorganizmaya etkili olması, kollajenaz enzimini inhibe etmesi, kalsifiye dokularla kalsiyum ile bağlanarak şelasyon özelliğinden dolayı diş yüzeyine bağlanması ve buradan yavaş yavaş ortama salınması, az da olsa kemik oluşumunu desteklemesi gibi diğer antibiyotiklerde olmayan özellikleri nedeniyle) tercih edilen antibiyotik olan tetrasiklinin reçete edilmesiyle ilk seansı tamamlıyoruz. İkinci seansta (gerekirse ilk seansta da) diş etindeki iyileşmeyi takiben diş aralarındaki açıklık gıda birikintisine sebep olacak kadar fazla ve kemik kaybı da varsa sallanan dişlerin arasını içeriğinde kısa cam fiber olan dolgu malzemesiyle splintliyoruz. Böylece hem dişleri sağlamlaştırmış hem de diş aralarında plak ve tartar oluşmasına engel olmuş oluyoruz. Kısa fiber , şerit şeklinde dişlerin lingualine uygulanan uzun cam fiber tekniğine göre hem daha estetik, hem daha fonksiyonel (kalınlık yapmayarak tartar oluşmasına engel olması, diş hassasiyetini kesmesi, açık tüm kök yüzeyini eşit sarmasıyla dengeli bir destek uygulaması, dili rahatsız etmemesi) bir splint çeşidi olmaktadır. Kısa fiberin interdental alanda bu şekilde bir splint şeklinde kullanımı bir yeniliktir. Kısa cam fiber uzun fibere göre daha fazla kompozitle de karıştığından uzun cam fiber gibi çabuk kontamine olmuyor. Uygulaması daha kolay ve basittir. Uzun fibere göre akıcılığı da daha fazla olduğu için interdental aralığı da homojen bir şekilde doldurmaktadır. Kısa cam fiber desteğiyle splint yaptığımız dişlerde hiç bir aşındırma yapmıyoruz. Dişlerde çürük veya hasar, eksiklik yoksa kemik kaybı da ileri düzey değilse fiberle splintlemeyi tercih ediyorum. Fiber splinti sadece alt ve üst ön altı diş (kanin-kanin) arasına uyguluyorum. Tüm azı dişlerinde porselen splinti daha fazla yük taşıdığı için tercih ediyorum. Tedavimin en dikkat ettiğim kilit noktası ise; sallanan dişlerin bozulan kök-kuron boy dengesini sağlamak veya dişleri porselen kuron yapmak için yaptığım aşındırmadan sonra çoğu kez açılan sinir uçlarını kalsiyum hidroksitle/mta gibi kemik tozuyla kapatıp dişleri canlı muhafaza etmeye çalışmamdır.           

Sonuç olarak; sallanan dişteki cerrahisiz tedavimi otuzu geçkin hastada uyguladım. Size anlattığım tedavi protokolu her hastada aynı yüz güldürücü sonuçları verdi. Uzun süreli takiplerinde de durumlarının stabil kaldığını gördüm. Sallanan dişlerin tedavisi ileri derecede kemik ve dişeti kaybı da işin içine girince multidisipliner bir yaklaşımı gerektirmektedir. Bu tür hastaların gözlemlediğim ortak özelliği yoğun bir stres döneminden sonra bu tür doku kayıpları yaşadıklarına şahit olmamdır. O yüzden hastaya moral verici, pozitif bir psikolojiyle de yaklaşmak çok önemlidir. Çene kemiğindeki doku kaybı ,  genel tıbbın da konusudur. O yüzden hastalarıma kemik ölçümü seviyelerine baktırmalarını ve iç hastalıkları uzmanına başvurup kan tahlili,  vitaminlerini de ölçtürmelerini mutlaka tavsiye ediyorum. 

DİŞ HEKİMİ LÜTFİYE ASUMAN GÖKÇE

1997 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. 1999 yılından itibaren kendi muayenehanemde İzmit’te çalışmaktayım. Biyomimetik, minimal invaziv, koruyucu diş hekimliği uygulamaları, sallanan dişlerin fiberle splinti ve tedavisi, fiber adhesiv köprü, fiberle aralık kapatma ve gülüş dizaynları, kompozit lamina, fiberle kırık diş tamiri, çocuklarda anestezisiz tek seansta çoklu dolgu yapımı, amputasyon, kuafaj, köklerin pivo çivisi ve cam fiberle dolgusu ilgilendiğim konuların başında geliyor.