DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Özel Hastaneler ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Yenilikçi Uygulaması Finalisti

Özel Medicabil Hastanesi


Özel Medicabil Hastanesi

Ülkemizde bazı hastaneler kendi vizyon ve misyonu dahilinde yalın sağlık felsefesini bilerek ya da bilmeyerek sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Kalite Standartları doğrultusundaki öğretilerle hastane yöneticileri, sorumluları, doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanları bu kuralları yerine getirse de işi yaparken yol açtığımız israflar göz ardı ediliyor. Bu ise ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilerken, aynı zamanda hasta ve yakınlarının aldığı sağlık hizmetindeki memnuniyetsizliğin yükselmesine  neden oluyor.

Sağlık yöneticilerinin ve sorumlularının "Yalın Sağlık" felsefesini benimsemeleri ve uygulamaları zaruri, hatta geç bile kalındı denilebilir.

Dünyada en iyi "Yalın Sağlık" uygulamalarını sergileyen saygın hastanelerden biri olan Iowa Üniversitesi'nde Catalysis CEO'su John Toussaint bir hekim, aynı zamanda çok iyi bir sağlık yöneticisi. Sayısını hatırlamadığı fabrika ziyaretlerinde gözlemlediği hatasızlaştırma ve israfı önlemeye yönelik deneyimlerini üstün liderlik özellikleri ile ustaca hastanesinde deneyimlemiş. Kurmuş olduğu ve Catalysis ismini verdiği enstitü ile hastanesinde işleyen süreçlere katalizatör görevi görüyor, yani işleri kolaylaştırıyor ve yalınlaştırıyor. Bu yetmiyor her yıl Yalın Sağlık Zirvesi organize ederek dünyada "Yalın Sağlık" ile uğraşanları bir şehirde buluşturabiliyor.

Benim de geçmişte iki kez katılma şansımın olduğu bu zirvenin bu yılki organizasyonunda yalın sağlıkta uygulanan A3 metodolojisi ile kalça ve diz protezi ameliyatı olan hastaları ameliyat edildiği gün taburcu olması hedefini gerçekleştirdiğimiz bir projemizi zirve katılımcıları ile paylaştım. Hastaların hastaneye başvurusundan taburcu olana kadar olan süreçte kaliteden ve güncel tıp bilgilerinin ışığında uyguladığımız bu yalın süreç zirve katılımcıları için eğitici olduğunu düşünüyorum.

Yalın sağlık uygulamalarını hastalıkların tedavi süreçlerinde uygulamak, hastane fizik şartları, hastalık tanı alanları ve destek ünitelerindeki yalın sağlık uygulamaları kadar çok önemlidir. Önemli olan hastanın hizmet aldığı her süreci yalınlaştırarak yani israfları ortadan kaldırarak hasta ve hasta yakınlarının memnuniyeti artırılmalıdır.

Zirvede en göze çarpan konu ise başta doktorlar olmak üzere tüm hastane çalışanlarının bu yalın düşünce ile hareket etmeleri gerektiği, işlerini bu düşünce ile yapmalarının şart olduğuydu. Bunun için sağlığın yönetiminin ve sağlık hizmetindeki liderlerin değişiminden söz edildi. Değişimin başının ise yalın değişimden geçtiğinin altı çizildi.

Yalın sağlığın gelişimi için ülkemizi şanslı buluyorum. Çünkü Sağlık Bakanlığı'mızın Sağlıkta Kalite Standartları bu gelişime öncüdür. Sağlıkta Kalite Standartlarını işleten hastanedeki denetimlerde saptanan israflar, vizit kayıtları, hasta ve çalışan şikayetleri, hasta ve çalışan önerileri, hasta güvenlik raporları yalın araçlarla çözümlenip hayat bulduğunda hastanelerin kazanımları zenginleşecektir.
Bir diğer şansımız ise; bu yıl YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın girişimleri ile tüm sağlık ile ilgili fakülte ve yüksek okul eğitim programlarına "Sağlıkta Kalite" derslerinin konmasıdır.

Dilerim beraberinde "Yalın Sağlık" dersleri de işlenir. Böylelikle hastanelerde mesleklerini icra etmeye başlayan başta doktor ve tüm sağlık çalışanları sağlıkta kalite ve yalına aşina olurlar ve bu konuda bilinçli olurlar.

İşte o zaman sağlık hizmetinin ne kadar iyi ve olumlu yönde değiştiğini hep birlikte izleriz.

Sağlıkta dünya standartlarına ulaşılmış, kalite ile donanmış yalın günler dileği ile...