DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sağlık Girişimi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Dermis Pharma Saglik ve Kozmetik A.S.


Dermis Pharma Saglik ve Kozmetik A.S.

Dermis Pharma Sağlık ve Kozmetik Ürünleri AŞ, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Özgen Özer, Doç. Dr. Evren Homan Gökçe ve Doç Dr. Sakine Tuncay Tanrıverdi’nin buluşçusu olduğu ve yaraların hızlı ve etkili tedavisini sağlayan ve derinin doğal bileşenlerinden oluşan, biyoaktif bir yara örtüsünün ticarileşmesi amaçlanarak 2016 yılında TUBITAK 1512 projesi ile kuruldu. Ege Üniversitesi de  Dermis Pharma’ya  %1 ile ortaktır.

Buluşçular ve aynı zamanda şirket kurucu ortakları  yatak yaraları veya diyabet kaynaklı yaralar gibi zor iyileşen yaralar ve geniş doku kayıplarıyla karakterize yanık ve travma yaraları dünya çapında çok büyük bir problem olduğunu görerek kronik yaralar için bir yara örtüsü geliştirmişlerdir. Dermalix olarak marka tescili alınmış olan bu biyoaktif yara örtüsü
insan vücudunun kendi bileşenlerinden oluşan ağsı yapısı ve içinde bulunan mikropartiküller ile iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Yara üzerine koyulan Dermalix® bir süre sonra kendiliğinden yok olmakta ve yara bölgesindeki hücrelerden sağlıklı doku oluşumunu sağlamaktadır. Tıbbi cihaz Sınıf III olarak kategorize edilen ve buluş için yapılan PCT patent başvuruları Ege Üniversitesi tarafından desteklenmiş ve ilk onayı PCT/TR2014/000251 numarası ile alınmıştır. Dermalix® olarak marka tescili ve başta ABD ve Avrupa olmak bir çok ülkede patenti olan bu ürün ABD Dışişleri Bakanlığı GIST (Global Innovation Through Science and Technology) inisiyatifi tarafından desteklenen, Teksas Üniversitesi IC2 Enstitüsü, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Bilkent Cyberpark ortaklığında yapılan BOOTCAMP’te birincilik aldıktan sonra yatırımcıların da ilgisini çekmiştir.

Sınıf III Tıbbi cihaz kategorisindeki  bir yara örtüsünün piyasaya sunulmasından önce klinik araştırmalarının da yapılması ve çalışmaların başarıyla sonuçlanmasının ardından, ürünün piyasaya sunulması için gerekli yasal düzenlemelerin de tamamlanması beklenmektedir. Bu noktada 2017’de ilaç endüstrisinde hem Türkiye pazarında hem de dünya çapında faaliyet gösteren bir firma olan Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile “Geliştirme ve Satın Alma Sözleşmesi” imzalanmıştır. Bu sözleşme ile ürünün ticarileşmesine esas teşkil eden üniversite-sanayi işbirliği modeli oluşturulmuş ve anılan tarihten başlayarak geliştirme çalışmaları birlikte yürütülmeye başlanmıştır.  Abdi İbrahim İlaç A.Ş. ile ortaklaşa yürütülen bu süreci en kısa zamanda tamamlamayarak piyasada olmak en öncelikli amaçtır.

Akademisyenlerden oluşan ekibiyle formülasyon geliştirme alanındaki bilimsel çalışmaları, TÜBİTAK vb programlarla sürdüren Dermis Pharma, özellikle nano ve mikro teknoloji temelinde ilaç hedefleme, yara iyileşmesi ve kozmetik gibi spesifik konularla ilgilenmektedir. 

Dermis Pharma ARGE odaklı yaklaşımıyla ürünleri piyasaya çıkartırken alışılagelmiş standartların ötesinde bir yaklaşım yakalamaya çalışmaktadır. Hem ilaç firmalarının ihtiyaç duyduğu formülasyonları geliştirmek hem de yeni ürünleri ticarileştirmek faaliyet alanlarındandır. Bu anlamda Dermis Pharma; Abdi İbrahim AŞ ile ortak Hametol kozmetik ürün serisi, ayrıca Hermes AŞ. ile salyangoz özütünden JIYU kozmetik ürün serisi ve Nural Kozmetik AŞ. ile Kızılay Maden Suyu bazlı kozmetik ürün serisi geliştirmiştir. Dermis Pharma’nın temel amacı yerel kaynakları kullanarak, yüksek katma değer sağlayacak ürünler elde etmektir.