DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Hemşiresi Finalisti

Asist.Dr. Aydanur Aydın


Asist.Dr. Aydanur Aydın

Sağlık sorunları yaşam kalitesini olumsuz etkileyen iyileşme sürecinde bireyde zaman ve iş kaybına neden olan durumlardır. Bu süreci yaşamadan ya da hastaneye gelmeden iyileşme, bazı sağlık sorunları için elbette mümkün değildir. Ancak özellikle acile başvuruların büyük bölümünün anksiyete kaynaklı olması, tedaviden memnun olmayan hastanın yeni tedavi arayışı hastanelerde kalabalıklaşmaya neden olan durumlardan birkaçıdır. Bu alanda yapılan çalışmalar, görsel eğitim materyalleri, kamu spotu videoları ile hasta eğitimlerini ve bireysel araştırmalar sonucunda edindikleri bilgileri ile sınırlı olduğunu göstermektedir. Geliştirilecek ürünle, bireylerin hastaneye başvurmadan kendi sorunlarını çözebilmesine ve hastaneye başvurduğunda geçmiş sorun deneyimlerine zaman detayıyla ulaşabilmesine imkan tanınacaktır. Böylelikle bir sağlık sorununun aktif birey katılımı ile görsel-işitsel ve yazılı destek aracılığıyla çözülmesine fırsat sunulacaktır. Beklenen sağlık düzeyinin artmasına imkan tanınacak bu ürünün yaşam kalitesine ve toplum refahına olumlu katkı sağlaması beklenmektedir. Hastane entegrasyonu ile sunulacak destek sisteminde de bireyin hastaneye başvurusu sırasında yaşadığı sorunun zaman detayıyla incelenmesine ve kanser belirtilerinin erkenden tespit edilmesine fırsat tanınacaktır. Böylelikle erken tanı daha aktif şekilde sağlanacak ve hastalık sürecince harcanan bütçeden tasarruf edilecektir. Geliştirilecek ürün semptomları kümeleyerek hizmet sunmakta, yazılım ve donanım olarak güncel teknolojileri kullanmaktadır. Müşterilerin hem sorun hem de çözüm ihtiyacını tek platformda buluşturan ürün, pazardaki ürünlerden farklı hizmet sunmaktadır.

Hastanenin hasta kayıtlarının tutulduğu sisteme api ile bağlanılacak ve kayıtların hastane veri tabanından çıkması önlenecektir. Kurulacak api sistemi uçtan uca ssl şifreleme ile korunacak, token ile api kimlik doğrulama yapılarak veri güvenliği sağlanacaktır. Ayrıca Big data için Google cloud server kullanılacak ve yazılacak mobil uygulama api aracılığıyla serverlarla haberleşmesi sağlanacaktır. Mobil uygulama ve serverlar arasında güvenlik için ssl şifreleme kullanılacak, token, kullanıcı adı ve şifre ile giriş sağlanacaktır. Uygulama Android, İos sisteminlerine uygun formatta oluşturulacak web sitesi üzerinden hasta erişimi sağlanacaktır. Uygulama crosplatfom teknolojisi "Flutter, React Native", "Kotlin ve Swift" kullanılarak yazılacaktır.

Teknolojinin sağlıkla ilişkilendirildiği çalışma sayısının artan bir ivme kazandığı bu günlerde bireylerin semptom yönetimine ilişkin oluşturulacak yeni ürünün sonuçları ülkemize hem maddi hem de literatür açısından önemli bir kazanım sağlaması planlanmaktadır.