DOKTORCLUB AWARDS 2018

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Temel Bilimler Doktoru Finalisti

Prof.Dr. Sinan Çavun


Prof.Dr. Sinan Çavun

1969 yılında Bursa’da doğdum. 1993 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Kastamonu İli, Taşköprü İlçesi, Köçekli Köyü’nde 1 yıllık mecburi hizmetin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AD’da uzmanlık eğitimine başladım.
Uzmanlık sonrası 1999-2002 yılları arasında Albany College of Pharmacy (Albany, New York/USA)’de post-doc ve visiting professor olarak görev aldım.
Başhekim yardımcılığı, Dekan Yardımcılığı, Uzmanlık Eğitimi Kurulu Üyeliği gibi çeşitli idari görevlerde bulundum.
Halen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Merkez Farmakoloji Laboratuvarı Başkanı olarak görev yapmaktayım.
Akademik ilgi alanları olarak Depresyon, Nörofarmakoloji, Kardiyovasküler farmakolojiyi sayabilirim.
Evli ve 1 kız çocuğu sahibiyim.

Projem Hakkında:
Glycyl-glutamine (Gly-Gln) depresyonda yeni bir umut olabilir mi?
Depresyon, tedavisine yüksek oranda yanıt alınamaması, gecikmesi ve/veya yan etkileri nedeniyle, klinik öncesi çalışmaların giderek arttığı bir hastalıktır. 300 milyon kişiyi etkileyen depresyonun 2020 yılından sonra en sık görülen 2. hastalık olacağı belirtilmektedir. 
Gly-Gln, B-endorfin’in yıkılımı sırasında vücudumuzda sentez edilebilen bir moleküldür. Bu anlamda yan etki bakımından son derece güvenlidir.
Glycyl-glutamine ile hayvanlarda yapılan deneylerde beyinde serotonin düzeylerini artırdığı ve bu sayede depresyon üzerine etkili olduğu gösterildi. Fluoksetin ile yapılan karşılaştırmalı deneylerde de daha fazla etkiye sahip olduğu gösterildi.
Şuan için “Gly-Gln’in depresyonda kullanımı” ile ilgili olarak Türkiye, Avrupa ve ABD Patenti alındı.