Eyesoft Bilişim Eğitim Yayıncılık İletişim ve Danışmanlık A.Ş.
Eyesoft Bilişim Eğitim Yayıncılık İletişim ve Danışmanlık firmamız Prof. Dr. Kürşat ÇAĞILTAY, Bilgisayar Yüksek Mühendisi Sevilay İMRE ve Araştırma Görevlisi Mehmet DÖNMEZ tarafından kurulmuş olup 2017 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Ana faaliyet alanı eğitim teknolojileri ve insan bilgisayar etkileşimi olup, uzaktan eğitim sistemleri, arttırılmış ve sanal gerçeklik temelli eğitim uygulamaları, göz izleme teknolojileri temelli uygulamalar, ve çeşitli dijital projeler geliştirilmiştir.
Kuruluşumuzun yetkinliklerinin başında, eğitim teknolojileri ve insan bilgisayar etkileşimi alanındaki tecrübemiz gelmektedir. Akademik dünyada ve sektörde uzun yıllar içerisinde yeni teknolojileri araştırma, geliştirme ve kullanmamız bizi alanında, somut proje geliştirme tecrübesine sahip, ender kuruluşlardan olmamıza neden olmaktadır. Eyesoft özellikle üniversite ortam ve olanaklarını akademik açıdan çok etkin kullanabilecek önemli fırsatlara sahiptir. Bu fırsatlar projelerimizde araştırma içerikli teknolojik yöntem ve tekniklerden yararlanılmasında ve bunların geliştirilmesinde büyük katkı sağlamaktadır.
Göz tembelliğinin tedavisinde GÖZCÜ, trafik kazalarına müdahale eğitiminde EYE-SAGES, M.E.B. için TÜBİTAK Ulakbim kanalıyla hazırladığımız Türk İşaret Dili Sistemi, ZİÇEV için Zihinsel Engelli çocuklara artırılmış gerçeklik teknolojileri ile Meslek Becerisi Kazandırma Sistemi sayabileceğimiz projelerimiz arasındadır.
'Yılın Sağlık Bilgi Sistemleri Ödülleri - Yılın Yenilikçi Ürünü / Uygulaması' kategorisindeki başvurumuz, göz hareketleri ile kontrol edilebilen elektronik motorlu tekerlekli sandalye sistemi, kullanıcının hiçbir fiziksel temasta bulunmadan sadece gözleri ile sandalyesini kullanabilmesini sağlayan bir sistemdir. Değişik nedenlerle vücudunun boyundan aşağısında kalan uzuvlarını hareket ettiremeyen, tekerlekli sandalye ile fiziksel bir temas sağlayamayan kişilerin, tekerlekli sandalyelerini kendi başlarına kullanabilmeleri mümkün olmamaktadır. Örneğin, el ya da kollarında bedensel engeli olan ya da boynundan aşağısı tutmayan kişiler fiziksel temasta bulunamadıkları için tekerlekli sandalyelerden kendi başlarına faydalanamamaktadırlar. Bilgisayar tabanlı olarak geliştirilen bu sistemin ana bileşenleri motorlu tekerlekli sandalyeye monte edilen ekran ve ekran uygulamasıdır. Sistemi kullanan kişiler ekran uygulaması üzerinden ileri, geri, sağ ve sol gibi yönlerde hareket edebilmeyi sağlayan komutları sadece gözleri ile bakarak verebilmektedir.
Elektronik ve motorlu tekerlekli sandalyenin sola doğru ya da sola doğru 90 derece nasıl döndürüleceği örneklerinden, sistemin çalışma prensibini açıklayabiliriz. Kullanıcı sandalyesini sola doğru döndürmek için ekranda yer alan sola dön simgesine daha önce belirlenmiş süre boyunca gözü ile odaklanır. Odaklanma gerçekleştiğinde tekerlekli sandalye daha önceden belirlenmiş bir hızda dönmeye başlar ve kullanıcı gözü ile odaklanmayı kestiğinde hareket sona erer. Kullanıcı 90 derece sola doğru döndürmek için ekranda yer alan 90 derece sola dön simgesine daha önce belirlenmiş süre boyunca gözü ile odaklanır. Tekerlekli sandalye belirlenmiş bir hızla döner. Kullanıcı aynı çalışma prensibi ile tekerlekli sandalyesine sağ, ileri, geri, 90 derece sağ, 180 derece sol, 180 derece sağ dönme hareketlerini yaptırtabilir. Aynı anda ileri ve geri görüş kameralarından elde edilen görüntülerde eş zamanlı olarak ekranda izlenebilir. Kullanıcı herhangi bir problem durumunda sandalyenin hareketini durdurmak için acil durum düğmesini kullanır.
Sistemin geliştirilmesi sürecinde kas hastalığı nedeniyle boyundan aşağısı tutmayan bir kişi ile çalışılmıştır. Çalışmalar sonucunda engelli kişilere kendi başlarına hareket edebilme imkanı sunabilecek bir sistem olduğu ortaya konmuştur. Geliştirilen bu sistem sadece tekerlekli sandalye kullanımı ile kısıtlı olmayıp ayrıca bilgisayarda yazı yazmak, video izlemek gibi tüm işlemleri yine temas gerekmeden göz hareketleri ile yapabilmesini sağlamaktadır.
Engelli bireylerin hayatlarını normalleştirmek ve kolaylaştırmak, onları evlerinden dışarı çıkarabilmek hedefi ile yola çıktığımız projemizin geniş kitlelere ulaşmasını dileriz.
Saygılarımızla.
Eyesoft.