Doç. Dr. Şenay Çetinkaya
Prematüre Bebekler İçin Besleme Ünitesi
Buluş, yeni doğmuş prematüre bebeklerin uygun pozisyonda beslenmelerini ve gelişmelerini sağlayan hemşirelere yardımcı bir ergonomik beslenme ünitesidir.
Mevcut kullanımlardaki beslenme üniteleri beslenme için uygun olmayıp, hemşirelerin bir eliyle bebeği, diğer eliyle ise besleme işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Hem uygun açı ve pozisyonu bularak hem de doğru bir şekilde besleme işlemi sağlayabilmesi oldukça zordur. Ayrıca yenidoğan bebeklerin doğal bir ihtiyacı ve gereksinimi olan anne kucağı ve ilk zamanlarda kurulan anne-bebek ilişkisi maalesef ki prematüre bebeklerin ilk aylarında gerçekleşememektedir. Bebeğin kendini güvende hissetmesi için kanguru pozisyonu olarak bilinen beslenme pozisyonunda, bebekle göz teması kurulması, elinin tutulması ve saçlarının ya da yüzünün okşanması, gülünmesi bebek için önem arz etmektedir. Mevcut yoğun bakım ünitelerinde kanguru pozisyonu bulunmamakla, bebeklerin psikolojik gelişimi olumsuz yönde etkilemektedir.
Prematüre yenidoğan bebeklerin yatırıldığı mevcut yoğun bakım üniteleri genellikle sırt üstü yatırılıp kollarının abdüksiyonda birleştiği supine pozisyonundadır. Pozisyona bağlı olarak, bebekte hareketsizliğe bağlı olarak bir dakikada böbrekler tarafından herhangi bir maddeden temizlenen plazma miktarı veya kan plazmasında bulunan herhangi bir maddenin arınma değerini gösteren mukosiliyer klirensi zayıflayabilir ve akciğer bölgesinde mukus birikmesine sebep olup, akciğer bölgesinde atelektaziyi ve solunum yolu enfeksiyonunu oluşturabilir.
Supine pozisyonundaki duruşun yaratmış olduğu bir başka risk ise, Ventilatöre İlişkili Pnömovi (VİP)’dir. Akciğer hacminde azalmaya neden olan bu pozisyon aynı zamanda, entübe hastalarının sekresyon birikimine bağlı olarak bakteriyel kontaminasyon ve enteral beslenme sırasında gastrik aspirasyona sebep olacağından VİP insidansını artırmaktadır.