DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sağlık Girişimi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Kazananı

GlakoLens A.Ş.


winnerNameToDisplay

GlakoLens A.Ş.

GlakoLens, yüksek göz tansiyonu ve glokomun teşhisinde ve tedavi düzenlemesinde kullanılacak olan bir akıllı kontak lens sistemi geliştirmektedir. Bu sistemde kullanılan algılayıcı teknolojisi araştırmacı/akademisyen kurucularımız tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilmiştir ve uluslararası patentlerle korunmaktadır. GlakoLens şirketi bu teknolojinin kliniğe transferini sağlamak amacıyla kurulmuştur.      

Günümüzde dünyada 70 milyon glokom hastası vardır ve bu sayı çoğalan ve yaşlanan popülasyon ile birlikte artmaktadır. Glokom, önlenebilir körlüğün kataraktın ardından ikinci önemli nedenidir. Ağrı acı gibi semptomları olmadığından hastalık sinsi bir şekilde ilerler ve genellikle teşhis edildiğinde önemli seviyede görme kaybı gerçekleşmiştir. Bu görme kaybının geri dönüşü ve tedavisi yoktur. Bu nedenle erken teşhis değerlidir. Bu hastalığın en önemli etkeni olan göz tansiyonunun takibi konvansiyonel yöntemlerle yapıldığı zaman göz hekimine etkin bir tedavi algoritması oluşturması için yeterli bilgi sağlamaz. Bunun nedeni göz içi basıncının (GİB) 24 saat içinde sürekli değişiklik göstermesi ve birçok hastada en yüksek değerlerin uyku vaktinde gözlemlenmesidir. Gündüz vakti klinikte yapılan tek bir ölçüm ile gün içindeki değişiklik yeterli şekilde gözlenemez; ve bunun sonucu olarak oküler hipertansiyon tanısı kaçırılabilir. GlakoLens, geliştirdiği akıllı kontak lens sistemi (GlakoSense Platform) ile bu soruna çözüm getirmeyi hedeflemektedir.      

GlakoSense Platform, tek kullanımlık kontak lense gömülü bir gerinim sensörü, temassız ölçümü sağlayan bir anten ve taşınabilir bir okuma ve kayıt devresinden meydana gelmektedir. Cihazın çalışma prensibi göz içi basıncına bağlı olarak gözün şekil değişikliğinin ölçülmesine dayanmaktadır. Bu şekil değişikliği kornea yüzeyine uyum sağlayan kontak lense gömülü sensörümüzün çalışma özelliklerini değiştirir. Ölçüm, göz çevresine konumlandırılan harici bir anten ile gönderilen (ve alınan) düşük güçte, zararsız radyo dalgaları ile temassız olarak yapılmaktadır.      

Kontak lensin hastalara takılması göz hekimi veya eğitilmiş tıbbi profesyoneller tarafından gerçekleştirildikten sonra hasta günlük hayatına devam eder. 24 saatlik takip süresi sonunda hasta kliniğe geri döner ve kayıt edilen veriler göz hekiminin incelemesi için bilgisayara aktarılır. Hekim, 24 saatlik göz içi basıncı değişimi bilgisi sayesinde hastanın ihtiyacı olan tedaviyi düzenleyebilir ve/veya sürüdürülen tedavinin etkinliğini değerlendirebilir. Bu sayede kişiye özel tedavi uygulamış olur.      

Her 10 göz tansiyonu hastasından 1 tanesi glokom geliştirmektedir. Göz içi basıncındaki dalgalanma sıklığı ve genliği bilgilerinin glokom için yüksek risk grubunda olan hastaların belirlenmesinde kullanılabileceğine dair çalışmalar bulunmaktadır. GlakoSense Platform ile bu hastaların belirlenerek henüz glokom ortaya çıkmadan önleyici tedaviye başlayarak görme kaybının engellenmesi de amaçlanmaktadır.  

İyi çalışmalar,

Aşağıdaki Canlı Yayın Videomuza Tıklayarak Bu Ödülün Takdim Ediliş Anını İzleyebilirsiniz.