DOKTORCLUB AWARDS 2021

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru Finalisti

Prof.Dr. Oktay Algın


Prof.Dr. Oktay Algın

   Girişimsel MR ve İnme Klinik AR-GE Merkezi (GİMRİKAM) Bu projede; Türkiye’deki araştırma hastaneleri ile tıp ve mühendislik fakültelerindeki manyetik rezonans (MR) görüntüleme, inme veya girişimsel tıbbi yöntemler üzerine araştırma yapan öğretim üyelerinin, mühendislerin, doktorların ve diğer araştırmacıların birlikte tek bir çatı altında araştırma ve teknolojik geliştirme (AR-GE) faaliyetlerini yapabilecekleri, tüm araştırmacılara açık bir altyapı hedeflenmiştir.
   Girişimsel işlemler için özel olarak tasarlanmış girişimsel MR ünitesi ülkemizde bulunmamaktadır. Dünya üzerinde girişimsel MR uygulamaları konusunda faaliyet gösteren irili ufaklı birçok klinik, merkez veya şirket vardır. Maalesef Türk sanayisi bu konuda çok geri kalmıştır. Tıbbi firmalarımızın çoğunluğu ise ne yazık ki bu konuyu iyi bilmemektedirler. Türk sanayisinin bu konuya girebilmesinin temel şartı bu konuda bilgili mühendislerin ve doktorların yetişmesi ve daha da önemlisi bu sanayiye temel olacak bilgilerin geliştirilmesidir. İnanıyoruz ki bu merkezde yapılan çalışmalar, girişimsel MR, inme ve görüntüleme konusunda sanayimizin kuruluna öncülük edecektir.
   Bu projenin yöneticisi Dr. Algın; 10 yıldır girişimsel MR, inme ve ileri MR görüntüleme konusunda klinik araştırmalar yapmaktadır. Proje ekibindeki diğer bilim insanları ise çok daha uzun bir süredir gerek yurt içinde gerekse yurt dışında girişimsel işlemler, MR ve inme konularında bilimsel projeler yürütmektedir. Bu çalışmaların hem akademik hem klinik hem de endüstriyel etkileri ve çıktıları olmuştur.
   Girişimsel bir işlem gerçekleştirilirken veya inme tedavisi yaparken, işlem yapılacak bölgenin ve bu bölgeye ulaşırken geçilecek tüm yapıların detaylı bir şekilde görüntülenmesi işlemin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde temel rol oynamaktadır. MR görüntülerinin yüksek kalitesi, diğer yöntemlerin (endoskopi, ultrason, tomografi) yardımı veya açık cerrahi ile yapılamayan tanı veya tedavi yöntemlerinin MR destekli olarak yapılması fikrini doğurmuştur. Girişimsel işlemlerde MR’ın kullanılması hem çeşitli avantajları hem de bazı zorlukları beraberinde getirmektedir. Bu zorluklar ancak bu konuda yapılacak özgün ve kapsamlı araştırmalar ile çözülebilir. Doktorlar ve mühendislerin kafa kafaya verip çözebileceği birçok problem, bu konuda katma değeri yüksek Türk sanayisinin doğmasına ve gelişmesine de sebep olabilir. Merkezimiz (GİMRİKAM); 24 saat, 7 gün yerli-yabancı tüm araştırmacıların kullanımına açık olup, bu konuda AR-GE yapmak isteyen genç bilim insanlarına, mühendis ve doktorlara uygulamalı eğitim olanakları sağlayacaktır.
   Gimrikam projesi yürütücüsü Dr. Algın, halen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda girişimsel radyolog ve öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, Bilkent Üniversitesi Ulusal MR Araştırma Merkezinde 10 yılı aşın süredir Misafir öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Dr. Algın'ın diğer ilgi klinik araştırmaları BOS ile ilişkili hastalıklar, beyin anevrizmalarının görüntülenmesi/müdahalesi ve yüksek-tesla MR görüntüleme üzerine odaklanmaktadır. Dr. Algın'ın çalışmaları birçok saygın akademik dergide yayınlanmıştır. Dr. Algın, 100'den fazla makaleye (SCI veya SCI-Expanded) yazarlık yapmıştır ve 30 uluslararası sunumu ve yaklaşık 2000 alıntısı vardır (h-index:25). Dr. Algın, son 5 yılda yaklaşık 30 Milyon TL proje desteği ve birçok ödüle layık görülmüştür. MR alanında patent ortaklıkları bulunan Dr. Algın’ın bugüne dek danışmanlığını yaptığı bütün uzmanlık tezleri uluslararası dergilerde yayınlanmıştır.
   Saygılarımla...