DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Kamu Hastaneleri ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ONKOLOJİ HASTALARI İÇİN PERUK SÜS DEĞİLDİR !!!  

Hastane yönetiminin görevlendirmesi ile Ocak 2019 dan beri yürüttüğümüz projemizin finale kalmasından büyük mutluluk duymaktayız. “ PERUK SOSYAL BİR İHTİYAÇTIR” sloganımızda simgeleşen onkoloji hastalarına destek kampanyamızı değerlendiren DoktorClub’a sonsuz teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz.


NEDEN BU PROJEYİ BAŞLATTIK ?


Hastanemiz Prof. Dr., Doç. Dr. düzeyindeki  tıbbi insan kaynağı olarak her yönden ülkemizin en önemli hastanesidir. 7 tane Avrupa Birliği projesini yaşama geçirirken, 2010 yılında kurulan hastanemizde hastalarımızla bütüncül olarak yakından ilgilenilmekte sosyal ve psikolojik destek gerçekleştirmekteyiz.  Hastalarımızın tüm gereksinimlerini  yerine getirmek bizi ekip olarak mutlu ediyor.  Peruk onkoloji hastaları için sosyal bir ihtiyaçtır süs değildir. Birkaç örnekle anlatalım:

Sağlığınızın daim olması dileğimizle;

-Onkoloji hastası bir anne olduğunuzu düşünün 8 yaşında bir oğlunuz var ve “ ben kel anneye sarılmam “ diyor. Size 2 (iki) aydır sarılmadı. Anneye hastanemiz projesi kapsamında peruk hediye ettik ve çocuğu anneye sarıldı. Çocuğunuza sarılabilmek için ihtiyacınız olan PERUK sizce SÜS müdür İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?

-Onkoloji hastası olduğunuzu düşünün eşinizden boşandınız. 3 çocuğunuz var okul masrafları, kira, yemek, evin diğer masrafları. Komşular ne getiriyorsa onunla geçiniyorsunuz. Çalışmak istiyorsunuz ama saçlarınız döküldüğü için size farklı davranıp iş vermiyorlar. Hastanemiz projesi kapsamında bu hastamıza peruk hediye ettik. İşe girdi çalışıyor. Çalışabilmek için ihtiyaç  olan PERUK sizce SÜS müdür? İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?

- Onkoloji hastası torun bakan bir babaanne yada anneannesiniz tedaviniz iyi gidiyor. Torununuz sizi saçları dökülmüş halde görmek istemiyor.  Torununuza bakmak ve onun psikolojisini kötü etkilememek için ihtiyacınız olan PERUK sizce SÜS müdür? İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?


- Kanser hastasısınız ve anne ve babanız sizinle kalan yaşlı insanlar. Saçlarınızın olmaması onların üzülmeleri ve  kronik rahatsızlıklarını arttırıp psikolojilerini bozuyor. Beraber yaşamak zorunda olduğunuz ebeveynlerinizin size hep hasta muamelesi yapması ve üzülmeleri sizi nasıl etkiledi  hastanemiz projesi kapsamında peruk hediye ettik ihtiyacınız olan PERUK sizce SÜS müdür? İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?

-Kanser hastasısınız çok gençsiniz tedavi için hastaneye gelmelisiniz bunun için otobüse, minibüse yada taksiye biniyorsunuz. Şoförler ve diğer yolcular size bulaşıcı hastalığı olan kişi gibi bakıyor. Taktığınız maske ile onlardan kendinizi koruduğunuzu anlamıyorlar. Üstelik hem saçlarınız hem kirpikleriniz hem kaşlarınız dökülmüş. Bu şekilde muamele ile karşılaşmamak için hastaneye gitmeyi reddediyor tedavinizi düzgün yapmıyorsunuz. Hastane projemizden size peruk hediye ettik ihtiyacınız olan bu PERUK sizce SÜS müdür? İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?
  

-Kanser hastasısınız kızınızın düğünü var yada daha önceden planladığınız bir tur gezisi var  saçsız olarak katılmak istemiyorsunuz hastanemiz projesi kapsamında size peruk hediye ediyoruz.  Bu PERUK sizce SÜS müdür? İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?
  

-Kanser hastasısınız en doğal hakkınız aynaya bakınca kendinizi iyi görmek istiyorsunuz. Yada eşinize saçlı halde görünmek isiyorsunuz. Hastanemiz projesi kapsamında peruk hediye ettik. Bu PERUK sizce SÜS müdür? İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?
              

Bu örnekleri projemiz kapsamında yaptığımız yüze yakın peruk sayısı kadar çoğaltabiliriz. Sorulara cevap verdiğinizde zaten projemizin amacı ve sonuçlarını hissedeceksiniz. Evet, hastalarımızın tedavi başlangıcında dökülen saçları tedavi sonunda tekrar çıkmaktadır. Ancak, döküldüğü andan yeterince uzayıncaya kadar geçen sürede (1,5 – 2 yıl sürebiliyor) Peruk Sosyal Bir İhtiyaçtırBu nedenle diş, protez, gözlük gibi belirli kuralları olmalı, hekim tarafından reçete edilmeli. Saçlar belli bir merkeze bağış yapılmalı, her yerde satılmamalı yetkili satıcıları olmalı, hastalar sosyal yoksunluk hissetmemeli  maddi olarak fiyatları  belirlenmeli ve desteklenmelidir.
            

İki yıllık projemiz 2020 Aralık sonuna kadar devam edecektir. Hastanemiz çalışanları saçlarını bağışlamaya devam ediyor. Bizler anlatmaya, hissettirmeye gerekliliğini duyurmaya devam edeceğiz. Bu proje peruk yap teslim et projesi değildir.  Sosyal bir ihtiyacı anlatmak için yapılan bir projedir.  Böylesine büyük bir hekim camiasına projemizi sunmak ve finale kalmak çok muhteşem.  Diğer finalistlere başarı dilemekle beraber kazanmak hedefimizdir. 
             

Son olarak hastalarımızdan birinin çocuğunun dediği gibi “ anne peruk takınca iyileşeceğine inandım”  cümlesini şöyle yazalım “
perukla sosyal iyileşme sağlanıyor” 

Sevgilerimizle