DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Hemşiresi Finalisti

Doç. Dr. Şenay Çetinkaya


Doç. Dr. Şenay Çetinkaya

Projesi: Bebeklerin Ağlamasını Önceden Tespit Edip, Beyaz Gürültü Dinleterek Sakinleşmelerini Sağlayan Cihaz / A Device ToPre-DetermineBabyCryAndProvideThemToCalmDownWith White Noise  

Türkiye'de Avrupa Patent Belgesi'ne hak kazanan ülkemizdeki ilk hemşireyim. Almanya ve İngiltere Patent tescil işlemleri tamamlandı, bu belgeleri almış durumdayım. Amerika başvurum ise incelenmektedir.  

Tabiatta mevcut bulunan bütün renklerin karışımı nasıl beyaz ışığı meydana getirirse, bütün frekans aralıklarına sahip sürekli spektrumlu sesler de beyaz gürültüyü meydana getirir. Beyaz gürültü tüm farklı frekanslarda seslerin kombinasyonundan oluşan aynı anda yirmi bin farklı tonun çıkmasından oluşan uğultu gibi tanımlanabilir. Beyaz gürültü aynı zamanda beyaz ses olarak da adlandırılır. Beyaz gürültü, bebeğin anne karnında bulunduğu ortamdaki seslere benzemekte ve bebekleri rahatlatmaktadır.  

Buluş, bebeklerin ağlama öncesi nefes alışverişlerindeki değişimden ve seslerindeki ağlama esnasında oluşan titreşimden faydalanarak bebeklerin ağlayacağını önceden tespit ederek; barındırdığı hafıza içerisine yüklenmiş olan beyaz gürültüyü bebeklere dinleterek, herhangi bir ebeveyn müdahalesi olmadan sakinleşmelerini sağlayan cihaz ile ilgilidir.  

Beyaz gürültü ağrılı işlemler sırasında rahatlıkla kullanılabilecek masrafsız uygulaması son derece kolay ve ağrı üzerinde etkili bir yöntemdir. Tüm yenidoğan ünitelerinde kullanılmasıyla hem yenidoğanların ağrılarını azaltarak yaşam kalitelerini artıracak hem de yenidoğanda uygulanması zor bir işlem olan invaziv girişimler sırasında sağlık personelinin işini kolaylaştıracaktır