DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Leyla'dan Sonra


Leyla'dan Sonra

Onkoloji servisi ziyaretlerinden birinde tanıştıkları Leyla'nın minicik dileğini gerçekleştirmek ve daha nice çocuğun tebessümüne aracı olmak için yola çıkan üç tıp öğrencisinin temel adımlarını attığı, Leyla’nın vefatıyla arkalarında daha fazla pişmanlık bırakmamak adına süreci hızlandırarak kurduğu, şimdi ise Türkiye’nin birçok yerindeki tıp fakültelerinde aktif olarak ziyaret yapan, kronik hastalığı olan çocuklarla kaliteli vakit geçiren ve dileklerinin gerçekleşmesine aracı olmaya çalışan tıp öğrencilerinden oluşan bir ekibiz. Projemiz İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde başlamış olup şuan 50'den fazla fakültede aktif olarak ilerlemekte, birçok tıp fakültesinde ise başlaması için çalışmalar devam etmektedir. Çocuklarımızın bizler için belki çok küçük ama onlara bir hayal dünyası ifade eden en büyük dileklerini öğrenip, bu dileklerini gerçekleştirmek isteyen gönüllülerimizle beraber miniklerimizin tebessümü için çalışmaktayız. Tıp öğrencilerinden oluşan iki-üç kişilik ekipler oluşturuyor, düzenli olarak servislere gidip çocuklarımızı ziyaret ediyoruz. Sohbet ederken en sevdiği renk, izlediği filmler, hayalindeki meslek gibi çocuğumuzu daha iyi tanımamızı sağlayan sorularla arkadaşlığımızı ilerletmeyi ihmal etmiyoruz. Sohbetimiz sırasında hayatta gerçekleşmesini en çok istediği dileğini öğreniyoruz. Bu çok istenen bir oyuncak, öğrenme hayalleri kurulan bir enstruman ya da okunmayı bekleyen bir kitap olabildiği gibi bir ünlüyle tanışıp imzasını almak, bir gezi, bazen de sadece patates kızartması yemek gibi minik bir istek olabiliyor. Çocuğumuzu tanıtan ufak bir hikayeyle birlikte dileğini internet sitemiz (https://www.leyladansonra.com) ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla, tabii ki çocuklarımız ve ailelerinden onay alarak yayımlıyoruz.

Bu hayali gerçekleştirmeye istekli gönüllülerimiz paylaşılan yazıların altında belirtilen mail adresimize yazarak bizimle iletişime geçiyor. Arkadaşımızın dileğini bizzat ziyarete gelirken getirerek, ya da dileğine yolculuğunda ona eşlik ederek veya kargo yoluyla oyuncak, kitap ya da enstrümanını göndererek gerçekleştiriyor.

Dileğin gerçekleştirilmesi ile bizim görevimiz ve çocuklarımızla iletişimimiz sona ermiyor. Çocuğumuzla duygusal bir bağ kurmuş olup her fırsatta onu ziyaret ediyoruz. Birlikte oyun oynuyor, sohbet ediyor, doğum günleri gibi özel günlerini unutmuyor; onlara abi, abla veya arkadaş oluyoruz. Onların gözlerindeki mutluluğa şahit olmak ve bu iyilik halkasının bir parçası haline gelmek isteyen her gönüllüye Leyla'dan Sonra'yı anlatıyoruz.

BİR DAMLA UMUT


Çocuklarımızın dileklerinin gerçekleşmesine aracı olmak ve hastanede bulundukları süreyi daha kaliteli hale getirmek, asıl amacımız. Ancak yardım edebileceğimiz bir başka alan daha fark ettik. Bunun üzerine sitemizde ‘Bir Damla Umut’ ismiyle Leyla’dan Sonra’ya bağlı bir proje başlattık.  

Leyla’dan Sonra iyilik hareketimizin içinde yer alan ‘Bir Damla Umut’ projesi, tedavi sırasında kan ve kan ürünlerine ihtiyaç duyan çocuklarımızın o anda ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
 

Gönüllülerimizin bu projeyle de çocuklarımıza destek olabilmeleri için tamamlamaları gereken bir formumuz bulunuyor. Bu forma sitemizde ‘Bir Damla Umut’ yazısına tıklayarak ulaşabiliyorlar. Sayfada bulunan formda yaşadıkları şehir, kan grubu ve irtibat kurabilmemiz için telefon numarası başta olmak üzere kendi bilgilerini doldurarak projemize kaydoluyorlar.
 

Gönüllülerimizin kaydettiği bilgiler doğrultusunda ihtiyaç anında, ihtiyaç durumunu, formda yer alan telefon numarasına mesaj yollayarak bildiriyoruz.


Sistemimizde dileklerinin gerçekleşmesine aracı olduğumuz çocukların (6375 çocuk) ,bu dilekleri gerçekleştiren gönüllülerin (9731 gönüllü), topluluğumuzdaki öğrencilerin (6375 öğrenci),aktif olduğumuz fakültelerin (53 fakülte) ve bulunduğumuz şehirlerin (42 şehir) sayısı mevcut. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarımızda(twitter.com/leyladansonra - .instagram.com/leyladansonra) düzenlediğimiz etkinliklerin, gerçekleşen dileklerin fotoğraflarını ve videolarını paylaşıyoruz.

Projemizin en büyük farklılıklarından biri direkt maddi destekten çok asıl amacımız miniklerimize manevi destek sağlamak. Bu sayede geleceğin doktor adayları olarak onların varsa  hastane,doktor korkularını yenmelerine destek oluyoruz aynı zamanda hastanede geçirdikleri zamanı onlar için mutlu anılara,verimli zamanlara dönüştürmeye çalışıyoruz. Hastane kaldıkları süre ve sonrasında manevi desteğimizi devam ettiriyoruz.

Bir Damla Umut projesinde sistemimize kayıtlı 8813 bağışçı bulunmakta ihtiyaç durumunda bu gönüllülerimize sms göndererek bilgilendiriyoruz. Aynı zamanda Bir Damla Umut'un twiiter hesabından da düzenli olaeak ihtiyaç duyurularını paylaşıyoruz.