DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın Medikal Endüstri Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.


Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.

Ford Otosan mühendislerinin tasarlayıp geliştirdiği “FOxygen” adlı bu uygulama, doktor ve hemşirelerin hasta odalarına girmeden hastaların kanlarındaki oksijen oranını ve nabızlarını cep telefonlarından ve bilgisayarlarından ölçüp takip edebilmelerini sağlıyor. Bu uygulamayla mesafeler korunuyor, riskler azalıyor!

F
Oxygen kandaki oksijen ve nabız değerlerini ölçen ve kablosuz olarak cep telefonları/bilgisayarlara gönderen prototip bir cihaz ve yazılımdır. Cihaz Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden Dr. Atilla Uysal’ın bizlere ihtiyacı belirtmesi üzerine, proje hızlıca Nisan 2020 itibariyle geliştirilmeye başlanmıştır. Sensor sayesinde doktor ve hemşireler hastanın klinik odasına girmeden Covid-19 hastaları için kritik olan ve sık kontrol edilmesi gereken kandaki oksijen seviyesini görüntüleyebilmektedirler. Bu sayede bulaşma riski ve hastanın odasına girmekten dolayı oluşan maske, tulum ve eldiven sarfında azalma sağlanmaktadır.


Piyasada birçok standart oksimetre cihazları bulunmaktadır fakat bunların  çoğunda manuel bir ölçüm sistemi vardır. Burada hemşire/doktorlar hastaların yanlarına gidip oksimetreyi hastanın parmağına takıyorlar ve ölçümü oksimetrenin ekranına bakıp okuyor ve not ediyorlar.

Aynı zamanda piyasada  standart oksimetrelere nazaran ücreti çok daha yüksek olan bluetooth teknolojisini kullanan oksimetreler de vardır. Fakat hastane ortamlarında hastane duvarlarının çok kalın olması veya mesafelerin yüksek olması nedeniyle bluetooth teknolojisi de verilerin iletilmesi konusunda ihtiyacı tam anlamıyla karşılayamamaktadır.


Bu anlamda FOxygen, kullandığı WiFi teknolojisi ile hem verileri hastanenin kalın duvarlarına ve kapalı ortamlarına rağmen çok daha uzak mesafelerde iletebilen, hem de yine tasarımı da bize ait olan oksimetrenin her 30 sn’de bir ölçüm alıp sık sık veri göndermiş olması Covid-19 klinik vakalarının sağlıklı bir şekilde takiplerinin yapılmasında avantaj sağlamaktadır.