DOKTORCLUB AWARDS 2020

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Boehringer Ingelheim


Boehringer Ingelheim

BOEHRINGER INGELHEIM

Boehringer Ingelheim yaklaşık 50 bin çalışanı ile insan sağlığı ilaçları, hayvan sağlığı ve biyofarmasötikler olmak üzere üç iş alanında inovasyonlara imza atan bir ilaç firmasıdır. Kurulduğu 1885 yılından günümüze, aile şirketi kimliğini taşıyan Boehringer Ingelheim, insan ve hayvan sağlığı alanlarında ilaç endüstrisindeki en büyük 20 şirket arasındadır. Araştırma odaklı ilaç şirketi Boehringer Ingelheim'ın hedefi sağlığı ve hayat kalitesini geliştirmektir. Bu hedefteki en büyük odağı ise yeterli tedavi seçeneğinin bulunmadığı hastalıklardır. Şirket, bu amaçla yaşam süresini uzatacak inovatif tedaviler geliştirmeye yoğunlaşmaktadır.

“AcTFast” Aplikasyon (Uygulama) Projesi


İnme (felç) dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklarda 2. sırada ve en çok sakatlığa neden olan hastalıklarda ise1. sırada yer alan çok ciddi bir halk sağlığı problemidir. İnme, tam olarak zamanla yarışılan bir sağlık sorunudur. İnme geçiren bir hastanın ilaç tedavisi alabilmesi için maksimum 4.5 saati vardır. Bu zaman aralığından sonra ilaç tedavisinin bir faydası maalesef kalmamaktadır. Zaman bu kadar kıymetli olduğu için inme geçiren hastanın, hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesi, tedavinin yapılabildiği inme merkezine hızlıca transfer edilmesi ve transfer edildiği bu merkezde hızlıca tedaviyi alması gerekmektedir.

Multidisipliner ve özellikli bir tedavi gerektirdiği için inme tedavisi maalesef her hastanede verilememektedir. Sadece inme tedavisi konusunda yeterlilikleri uygun, altyapısı hazırlanmış inme merkezleri bu tedaviyi verebilmektedir. Türkiye’de ambulanslar bu tip hastalarla karşılaştıklarında kural gereği hastayı en yakın sağlık kuruluşuna götürmek zorundadır. Ancak inme tedavisi her hastanede verilemediği için bu uygulama çok ciddi zaman kaybına hatta hastaların tedavi şansını kaybetmesine neden olmaktadır.

Tüm bu sorunları aşmak ve inme geçiren hastanın en kısa sürede tedavinin verilebildiği inme merkezine sevkini sağlamak için “AcTFast” uygulamasını hayata geçirdik. AcTFast uygulaması akıllı telefonlarda kullanılabilen bir uygulamadır. Öncelikle ambulans personelinin (paramedik) 3 basit soru ile inme hastasını kolayca teşhis edebilmesini sağlar. Arkasından GPS üzerinden yakınlığına göre hastanın sevk edilebileceği doğru inme merkezlerini sıralayarak hastanın zaman kaybı yaşamadan doğru merkeze yönlendirilmesini sağlar. Son olarak gidilecek merkez seçildiğinde sistem otomatik olarak gidilecek bu merkezdeki inme ekibine SMS atarak inme hastasının geldiği haberini verir. Böylece merkezdeki inme ekibi de hastayı hazır bekleyebilmektedir.


Böylece AcTFast uygulaması ile hasta kolayca teşhis edilir, doğru merkeze hızlıca sevk edilir ve merkezinde hastayı hazır beklemesi sağlanır. Bu sayede inme yolağında zaman kaybına neden olan tüm zorluklar aşılmış olur. Ayrıca etkin bir şekilde hazırlanan yönetici ekranı, analiz edilebilecek birçok datayı da sağlık profesyonellerinin kullanımına sunmaktadır.

AcTFast uygulaması inme hastalığında karşılaşılan en önemli problemleri yenilikçi yaklaşımı ile çözmektedir. Bu faydaları nedeniyle T.C. Sağlık Bakanlığı bu uygulamayı Türkiye’deki tüm ambulanslarda kullanma kararı almıştır. Uygulama, şu anda 6 ilde yaklaşık olarak 1.600 paramedik tarafından kullanılmaktadır. En kısa sürede Türkiye’de tüm illerde tüm ambulanslar tarafından kullanılacaktır.


Ayrıca Avrupa Kardiyoloji Derneği (European Society of Cardiology, ESC),bu projeyi dünyadaki en yenilikçi 10 proje arasında göstermiş ve davetleri üzerine AcTFast uygulaması 2019 yılında Paris’de düzenlenen ESC kongresinde katılımcılara sunulmuştur. Ayrıca proje iş dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen Stevie
® Awards platformunda tam 7 kategoride (4 altın, 2 gümüş ve 1 bronz) ödüle layık görmüştür.