DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sağlık Girişimi Ödülleri - Yılın Ar-Ge / İnovasyon Uygulaması Finalisti

Aksense Medikal Biyoteknoloji


Aksense Medikal Biyoteknoloji


Özellikle hastane kaynaklı bakteriyel enfeksiyonların hızlı tanısı için yeni nesil hasta başı tanı cihazı geliştiren bir start-up firmasıdır. Ağustos 2017 yılında TÜBİTAK 1512 desteği ile kurulan şirket, Dr. Asiye Karakullukçu ve Mürsel Baydemir ortalıklığı ile beş kişilik bir ekipten oluşmaktadır. 

Hastane kaynaklı enfeksiyonlara bağlı ölümlerin önüne geçmeyi hedefleyen ekip bu amaçla kan bazlı çalışan, hasta başında kullanılabilen Aksense biyosensörünü geliştirmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmanın, katma değeri yüksek ve yalnızca ülkemizde değil globalde de bir ticari ürüne dönüştürülmek istenmesi projenin başlatılmasındaki başlıca hedefti. 

İstanbul Üniversitesi Teknoloji Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren ekip, Prof. Dr. Yalım Dikmen ve Prof. Dr. Gökhan Aygün danışmanlığında hasta başı tanı cihazının geliştirilmesini ve klinik çalışmalarını yürütmektedir. İlk prototipini geliştiren ekip, validasyon çalışmalarını tamamlayıp gerekli sertifikasyon ve izinleri aldıktan sonra pazara çıkmayı hedeflemektedir.

Aksense, teknoloji sektöründeki start-up şirketlerine yatırım yapan SOSV VC’den Eylül 2019’da tohum yatırım almış olup Londora'da bulunan Rebelbio Accelerator Programına katılım hakkı elde etmiştir. Şirket, ürünü pazara uygun hale getirebilmek için gerekli laboratuvar kaynakları ve finansmanı hem Londora hem de Türkiye’de aramaktadır.