DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sağlık Profesyoneli Ödülleri - Yılın Yenilikçi Eczacısı Finalisti

Ecz. Bora Hazır


Ecz. Bora Hazır

Merhaba ben eczacı – bilgisayar programcısı Bora HAZIR.

1982 yılında İzmir’de dünyaya geldim. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesini 2007 yılında bitirdikten sonra her zaman ilgim olan bilgisayar alanında eğitim alabilmek için 2016 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünü kazandım ve başarı ile mezun oldum. Ardından ilgim olan alanda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için 2018 yılında Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazandım ve şu an 3.sınıf olarak öğrencilik hayatıma devam ediyorum.

2007 yılında Denizli merkez’de halen aktif olarak eczacılık hayatımı sürdürdüğüm eczanemi açtım. 2016 yılında eczanemde ilaçların üzerine yazılan okunması zor tariflerden, üzerine eksik yazdığımızı hissettiğim tariflerden yola çıkarak, eczacılar olarak ilaç sunum hizmetimizi nasıl daha profesyonel ve daha çağdaş yerine getirebiliriz fikriyle İlaçtarif adını verdiğim bir projeye giriştim. Bilgisayar Mühendisi ortağımla birlikte Denizli Paü Teknokent’te Alternet Yazılım şirketimizi kurduk ve çalışmalara başladık. Yaklaşık 2 yıl süren bir çalışmayla Sağlık Bakanlığı İlaç veritabanındaki tüm ilaçları tarayarak tüm ilaçların prospektüslerindeki kullanım şekillerini veritabanına aktardım. Yüksek mühendis olan ortağım ve üniversitemiz hocaları iş birliği ile kolay kullanılabilen bir yazılım tasarlayarak İlaçtarif sistemimizi serbest eczacılık sektörünün kullanımına sunduk.

İLAÇTARİF NEDİR:

Biz eczacılar hekimlerimizin yazdığı reçeteleri sosyal güvenlik kurumu provizyon ekranı olan medula sistemine işlemekteyiz ve reçetedeki özel kullanım uyarıları ve hastanın durumuna göre, ilaçları reçetede hekimin belirlediği kullanım şekillerine göre hastaya tarif etmekteyiz. Birinci basamak bir sağlık kuruluşu olan eczanelerin en asli görevi olan ilaç sunumu mesleğimizin en önemli ayağını oluşturuyor. İlaçtarif ise tam bu noktada devreye giriyor ve yazılan reçetedeki dozlara göre, kişiye özel prospektüs tabanlı ilaç tarifini etikete basmak üzere eczacının karşısına birkaç saniye içinde getiriyor. Hekimin ilaca özel bir uyarısı varsa veya değiştirmek istediğimiz bir kullanım varsa bu kısımda müdahale ederek değiştirebiliyoruz ve yazdır dediğimizde hastane sıra otomatlarında bir çoğumuzun görmüş olabileceği bir etiket yazıcı makineden dikkat çekici olması açısından sarı renkte ürettiğimiz etiketlere kullanım şekli yazdırılıyor. Bu işlem de sadece beş saniye sürüyor.

İlaçtarif sayesinde hem eczacılar olarak çağdaş bir ilaç sunum hizmeti vermiş oluyoruz, hem de çalışmamızda hız kazanarak asli görevimiz olan ilacın hekim reçetesindeki dozlar ve uyarılara göre doğru kullanımı için hasta ile iletişim kurma zamanı kazanıyoruz. İlaçtarif prospektüslerdeki kullanım uyarılarına göre hazırlandığı için bilimsel olarak doğru bilgiyi hastamıza sunduğumuzdan emin oluyoruz ve eczanelerimizde bir hizmet standardının ilk aşamasını gerçekleştirmiş oluyoruz.

Ayrıca İlaçtarif içine yalnızca kullanan eczacı veya çalışanının görebileceği küçük uyarılar da ekliyoruz. Örneğin bu ilaçla birlikte aynı anda süt ve süt ürünleri kullanmaması gerektiğini tekrar hatırlatınız, ya da örneğin bir göz damlasının tarifini yaparken nazolakrimal kanalı parmağı ile kapatarak kullanım şeklini tarif etmeniz önerilir gibi minik uyarılar veriyoruz. Böylece eczacı ilaç sunumu yaparken hastasını en doğru şekilde bilgilendirmiş oluyor, kendi bilgilerini de tazelemiş oluyor.

İlaçtarif projesi ile bir çok eczanenin hizmet sunum kalitesini yükseltmenin ve halk sağlığına hizmet edebilmenin büyük gururu ile İlaçtarif Genel Koordinatörü olarak herkese teşekkür ediyorum.