DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın İlaç Endüstrisi Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Allergan Türkiye


Allergan Türkiye

Kutup Yıldızları Projesi

Yürümek, koşmak, konuşmak aslında o kadar önemli ki… Herkes için normal olan bu hareketler Serebral Palsili çocuklarımız için bir o kadar zor…

Duruşu ve hareketleri etkileyen fiziksel bir engellilik durumu olan Serebral Palsi; bebeklerde doğum öncesi, doğum sırası ve sonrasında meydana gelen beyin hasarı sonucu ortaya çıkıyor. İlerleyici bir hastalık olmayan Serebral Palside en önemlisi erken tanı.  Özellikle yüksek risk grubunda bulunan prematüre bebeklerde, erken dönemde teşhis edilerek fizyoterapi ve rehabilitasyon açısından erken müdahaleye başlandığında büyük oranda gelişim sağlanabilmekte.

Allergan olarak ilk önceliğimiz yaptığımız tüm çalışmalarda; Serebral Palsili çocuklarımıza ve ailelerine dokunmak, onlara bu zor yolculukta destek olmak ve Türkiye’de yaygın olarak görülen buna rağmen toplumumuzda farkındalığı düşük olan Serebral Palsiyi herkese anlatmak. Bu zor ama umut dolu yolculuğa çıkarken yanımıza Cerebral Palsy Türkiye’yi (eski adıyla Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı) aldık ve “Kutup Yıldızları” adını verdiğimiz projemizi başlattık. Projemize isim ararken yön gösteren ve en parlak yıldız olan kutup yıldızından esinlendik. Çünkü onlar attıkları her adımla, söyledikleri küçücük bir kelimeyle birer Kutup Yıldızı gibi ailelerine ışık oldular, yön gösterdiler.

Bu projede üç ana hedef belirledik; birincisi maddi olanağı sınırlı olan ailelerin desteklenmesi, ikincisi tüm paydaşlarla birlikte uygulanabilir bir ilham verici model oluşturmak, üçüncüsü ise riskli bebek, Serebral Palsi ve erken müdahale konusunda toplumun bilgi seviyesini artırmak. Projeyle birlikte 0-36 ay arasında olup riskli gruba dahil edilen çocukların Serebral Palsi ya da diğer gelişimsel bozukluklarının yaşam boyu ihtiyaç duydukları özel eğitim ve rehabilitasyon desteklerine kavuşabilmelerine ve en önemlisi bu çocukların sosyal hayata karışabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Projeyi yürütürken çok çalıştık, bazen yorulduk, bazen üzüldük, bazen sevindik ama her zaman en büyük motivasyonumuz, çocuklarımızın yüzlerindeki minicik bir tebessüm oldu. Destek verdiğimiz bebeklerimizin konuşabildiği, yürüyebildiği, kendi başına bir şeyleri yapabildiği anları görmek ve normal hayatlarına bağımsız bir şekilde devam edebilmelerini gönülden diliyoruz.