DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Sivil Toplum Kuruluşları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Şizofreni Dernekleri Federasyonu


Şizofreni Dernekleri Federasyonu

Şizofreni Dernekleri Federasyonu 2006 yılında kurulmuştur. Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür aynı zamanda Mavi At Kafe Kültür ve Yaşam Ortamı’nın kurucusudur.

Şizofreni Dernekleri Federasyonu kurulduğu günden bu yana;  şizofreni tanısı alan bireylerin hayata aktif olarak katılması için çalışmaktadır. Şizofreni hastalığı ile ilgili damgalamanın önüne geçmek için çalıştaylar ve sempozyumlar düzenlemektedir. 2012 yılından bu yana gerçekleşen Toplum ve Şizofreni Sempozyumları ile toplumun her kesiminden insana ulaşılmaya çalışılmıştır. Özellikle gençlerin bu konudaki duyarlılıkları ve destekleri sayesinde Psişizofreni Topluluğu kurulmuştur. Şizofreni Dernekleri Federasyonu’na bağlı İstanbul’da, Ankara’da, Kocaeli’de, Elazığ’da ve Gaziantep’de derneklerimiz bulunmaktadır.


Şizofreni Dernekleri Federasyonu’nun Toplumla Bütünleşme Projesi olarak hayata geçen Mavi At Kafe Kültür ve Yaşam Ortamı’nın şizofreni tanısı alan bireyler üzerindeki olumlu ve dönüştürücü etkisi o denli güçlüdür ki bu güçlü etki sayesinde Mavi At’da çalışan bireyler birbirlerine bağımsız yaşam, yabancı dil öğrenme ve daha pek çok alanda destek vermektedirler.  Şizofreni hastalığı ile birlikte yaşamayı öğrenen ve sorunlarla baş etme becerileri geliştiren kafe çalışanları şizofreni hastalığının iyileşemeyeceğine ve tanı alanların çalışamayacaklarına dair önyargılara meydan okumaktadırlar. Mavi At Kafe sayesinde evden/odasından çıkıp hayata karışmak için adım atan arkadaşlarımızın çoğu şu anda devlet memuru olarak görev yapmaktadırlar. Memur olarak göreve başlayan arkadaşlarımız başarı ile işlerini sürdürürken her yeni gün bir başka arkadaşımız da Mavi At Kafe’ye katılmaktadır. 

Tanı alan bireylerin, ailelerin, uzmanlar ve gönüllülerin birlikte çalıştıkları Mavi At Kafe’de sergiler, imza günleri, konserler, söyleşiler ve film gösterimleri de gerçekleşmektedir. Mavi At Kafe ismini Trieste’deki Dr. Basaglia devriminden esinlenerek almış ve Türkiye’de toplum temelli tedavi anlayışının öncüsü olmuştur. Türkiye’de ikinci olarak açılan Mavi At Kafe Balıkesir’de bulunmaktadır. Şu anda İzmir’de, İstanbul’da ve Kırşehir’de Mavi At Kafelerin açılması için çalışmalar yürütülmektedir.  

5 Haziran 2009 tarihinde açılan Mavi At Kafe Kültür ve Yaşam Ortamı devletten destek almaksızın 10 yıldır varlığını sürdürmektedir. Maddi imkansızlıklara rağmen varlığını sürdüren ve her geçen gün yeni gönüllüler kazanan kafede gelirin artması için ikinci el kitap ve giysi de satılmaktadır. Giysiler ve kitaplar bağış olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Yaşayan Kütüphane gibi önemli etkinliklere, kitap okuma gruplarına ev sahipliği yapan kafedeki içten ilişkiler, atmosferin sıcaklığı ve dayanışmanın gücü “yeniden burada buluşalım” duygusu yaratmaktadır.

Ruh sağlığı sorunu yaşayan kişilerin ve bu sorunu yaşamasa da bu konuya duyarlı olan kişilerin sorunlara, özgürlüğe ve sorumluluğa bakış açısını değiştiren Mavi At hep koşmalıdır.  Çünkü Mavi At Kafe onuncu yılında “hiçbir hastadan umut kesilmemesi” gerektiğini vurgulamaktadır. Kafenin onuncu yılında gerçekleşen Uluslararası Toplum ve Şizofreni Kongresi’ndeki katılımcılar da Mavi At Kafe’de hasta ve hasta olmayan ayrımının olmadığını, birlikte çalışmanın hepimiz için öğretici olduğunu dile getirmişlerdir. Ruh Sağlığı Kooperatifleri Çalıştay’ında Trieste’den gelen Dr. Giovanna Del Giudice’nin Türkiye’de Mavi At Kafe’ler çoğaldıkça İtalya’ya bakmanıza gerek kalmayacak vurgusu önemlidir.

Şizofreni hastalığının tedavisinde ilaçlar önemli bir yer tutmaktadır. Ancak ilaç tedavisi yeterli değildir. Bireylerin özgür hissetmeleri ve sorumluluk almaları ve yeniden özgür hissetmeleri toplum içinde mümkündür. Hastalığın belirtileri sürse dahi iyileşmenin mümkün olduğunu; kişi seviyor, çalışıyor, duygularını paylaşıyor, düşüncelerini ifade ediyorsa ve olumlu benlik algısı varsa o kişinin iyileşmiş olduğunu her gün Mavi At Kafe’de deneyimliyoruz. Mavi At diyor ki: “Kapımız ve kalbimiz herkese açık”

www.sizofrenifederasyonu.org