DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Kamu Hastaneleri ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Finalisti

Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Hastane Çalışanlarından Hastalarına Peruk  

Hastane yönetiminin görevlendirmesi ile Ocak 2019 dan beri yürüttüğümüz projemizin finale kalmasından büyük mutluluk duymaktayız. “ PERUK SOSYAL BİR İHTİYAÇTIRsloganımızda simgeleşen kanser hastalarına destek kampanyamızın tüm toplum bazında farkındalığı için finale kalarak bizlere destek veren Doktor Club’a sonsuz teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz.

NEDEN BU PROJEYİ BAŞLATTIK ?


Hastanemiz Prof. Dr. , Doç. Dr. düzeyindeki  tıbbi insan kaynağı olarak her yönden ülkemizin en önemli hastanesidir. 7 tane Avrupa Birliği projesini yaşama geçirirken, 2010 yılında kurulan hastanemizde hastalarımızla bütüncül olarak yakından ilgilenilmekte sosyal ve psikolojik destek gerçekleştirmekteyiz.  Hastalarımızın tüm gereksinimlerini  yerine getirmek bizi ekip olarak mutlu ediyor.  Yürüttüğümüz onlarca projeden birisinin neden peruk olduğu konusunu   farklı bir anlatımla hissetmenizi istiyoruz.

Sağlığınızın daim olması dileğimizle;


-Kanser hastası olduğunuzu düşünün 8 yaşında bir oğlunuz var ve “ ben kel anneye sarılmam “ diyor. Size 2 (iki) aydır sarılmadı. Çocuğunuza sarılabilmek için PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?


-Kanser hastası olduğunuzu düşünün eşinizden boşandınız. 3 çocuğunuz var okul masrafları, kira, yemek, evin diğer masrafları. Komşular ne getiriyorsa onunla geçiniyorsunuz. Çalışmak istiyorsunuz ama saçlarınız döküldüğü için size farklı davranıp iş vermiyorlar. Çalışabilmek için PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?


- Kanser hastasısınız tedaviniz iyi gidiyor babaanne yada anneannesiniz ve torun bakıyorsunuz. Torununuz sizi saçları dökülmüş halde anlamlandıramayacaktır.  Torununuza bakmak ve onun psikolojisini kötü etkilememek için PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?


- Kanser hastasısınız ve anne ve babanız sizinle kalan yaşlı insanlar. Saçlarınızın olmaması onların kronik rahatsızlıklarını arttırıp psikolojilerini bozuyor. Beraber yaşamak zorunda olduğunuz ebeveynlerinizin size hep hasta muamelesi yapması ve üzülmeleri sizi nasıl etkiledi PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır ? NEDEN ?

-Kanser hastasısınız çok gençsiniz tedavi için hastaneye gelmelisiniz bunun için otobüse, minübüse yada taksiye biniyorsunuz. Şoförler ve diğer yolcular size bulaşıcı hastalığı olan kişi gibi bakıyor. Taktığınız maske ile onlardan kendinizi koruduğunuzu anlamıyorlar. Üstelik hem saçlarınız hem kiprikleriniz hem kaşlarınız dökülmüş. Bu şekilde muamele ile karşılaşmamak için hastaneye gitmeyi reddediyor tedavinizi düzgün yapmıyorsunuz.  PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır? NEDEN ?


-Kanser hastasısınız kızınızın düğünü var yada daha önceden planladığınız bir tur gezisi var  saçsız olarak katılmak istemiyorsunuz PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır? NEDEN?


-Kanser hastasısınız en doğal hakkınız aynaya bakınca kendinizi iyi görmek istiyorsunuz. PERUK şu anda İHTİYAÇ mıdır ? NEDEN ?
        

Bu örnekleri en az yaptırdığımız peruk sayısı kadar çoğaltabiliriz. Sorulara cevap verdiğinizde zaten projemizin amacı ve sonuçlarını hissedeceksiniz. Evet,  hastalarımızın tedavi başlangıcında dökülen saçları tedavi sonunda tekrar çıkmaktadır. Ancak, döküldüğü andan yeterince uzayıncaya kadar geçen sürede (1,5 – 2 yıl sürebiliyor) Peruk Sosyal Bir İhtiyaçtır. Bu nedenle diş, protez, gözlük gibi belirli kuralları olmalı, heryerde satılmamalı yetkili satıcıları olmalı, hastalar sosyal yoksunluk hissetmemeli  maddi olarak fiyatları  belirlenmeli ve desteklenmelidir.
           

İki yıllık projemiz 2020 Aralık sonuna kadar devam edecektir. Hastanemiz çalışanları saçlarını bağışlamaya devam ediyor. Bizler anlatmaya, hissettirmeye gerekliliğini duyurmaya devam edeceğiz.  Bu proje peruk yap teslim et projesi değildir.  Sosyal bir ihtiyacı anlatmak için yapılan bir projedir.  Böylesine büyük bir hekim camiasına projemizi sunmak ve finale kalmak çok muhteşem.  Diğer finalistlere başarı dilemekle beraber kazanmak hedefimizdir.
             

Son olarak hastalarımızdan birinin çocuğunun dediği gibi “ anne peruk takınca iyileşeceğine inandım”  cümlesini şöyle yazalım “perukla sosyal iyileşme sağlanıyor” 

Sevgilerimizle