DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Kamu Hastaneleri ve Sağlık Kurumları Ödülleri - Yılın Yenilikçi Uygulaması Finalisti

İzmir Gaziemir Belediyesi


İzmir Gaziemir Belediyesi

Gaziemir Belediyesi tarafından 2018 yılında başlatılan  bu proje; ilçe sınırlarımız içinde,yalnız yaşayan 65 yaş ve üstü  kişilerin ücretsiz olarak yararlandıkları bir hizmeti tanımlamaktadır.Hizmet kapsamında bugüne kadar 200 kişiye cihaz kurulumu yapılarak yararlanması sağlanmıştır.Giderek yaşlanan toplumumuzda yaşlı oranının ve yalnız yaşayan oranının giderek arttığı göz önüne alındığında bu hizmetin önemi daha çok anlaşılmaktadır.  

Sistemin Kurulması:
Sosyal alarm hizmeti için
sabit telefon hattı, sosyal alarm sistemi ev ana cihazı,kumandası (buton) ve  bir çağrı merkezi  bulunması gereklidir.Düşme dedektörü için ise sosyal alarm hizmeti için gerekli olan sabit telefon hattı, sosyal alarm sistemi ev ana cihazı ve çağrı merkezinin yanında kişinin koluna veya boynuna taktığı düşmeyi algılayan dedektörün bulunması gereklidir.
      

Uzaktan Erişim Sosyal Alarm
Sistemi Düşme Dedektörü ; 75 yaş ve üzeri, yalnız yaşayan ,kronik hastalığı olan ve/veya engelli olan düşme riski bulunan kişilere takılır.Kişinin üzerinde taşıyabildiği, görünüş itibarıyla estetik, hareketlerine engel teşkil etmeyen, düşme şiddetini algılayıp kısa zamanda çağrı merkezine otomatik çağrısını yapabilen nitelikte bir cihazdır. Kişinin üzerinde taşıdığı uzaktan erişim düşme dedektörü, düşmenin şiddetini algılayıp aktiflendiğinde 20-30sn içerisinde otomatik olarak Sosyal Alarm Ana Cihazı aracılığı ile çağrı merkezine kişiye ait bilgileri gönderir ve sesli irtibat kurulmasını sağlar..Ekran başında bulunan sağlık profesyoneli aktiflenen dedektörün kime ait olduğunu,sağlık bilgilerini ve yakınına ait bilgilerini görür ve evdeki ana cihaz ile iletişime geçer.Eğer kişiden sağlık durumuna dair bilgi alabiliyorsa ona göre yönlendirme yapılır. Eğer yanıt alamıyorsa öncelikle 112 ve ardından hastanın yakınına ulaşır.Yakınına hastasının düşme dedektörünün aktiflendiğini ve yanıt alamadıklarını 112’ye yönlendirme yaptıkları bilgisini verir.
        

Çağrı Merkezi
: Haftanın 7 gün 24 saati 7 rakamlı özel servis numaralı (444’lü numara) en az bir PRI hattı üzerinden hizmet veren, tüm gelen ve giden çağrıların kayıtlarını tutan, yapılacak görüşmeleri kayıt altına alan, Sosyal Alarm Ana Cihazı üzerinden gelen çağrıları tıp doktorunun ilgili dahili hattına yönlendirebilen, gerektiği durumda çağrı merkezinden Sosyal Alarm Ana Cihazına doğrudan arama yapabilen telefon çağrı merkezini ifade eder.
 

Hizmetin İşleyiş Şekli:

1)Adres bilgileri alınan kişi ve/veya yakınları kurulum amacıyla ziyaretler gerçekleşmeden önce telefonla aranarak ön bilgilendirme yapılır ve randevusu alındıktan sonra ev ziyaretleri gerçekleştirilir.
2)Hizmetten faydalanmak isteyen kişilerin yazılı talepleri ve idare tarafından hazırlanmış matbu onam formları alınır.
3)Sosyal Alarm Ana Cihazı kullanacak kişi ve/veya yakını tarafından onay alındıktan sonra yüklenici tarafından 7 takvim günü içerisinde Sosyal Alarm Ana Cihazı kurulumu gerçekleştirilmektedir.
4) Hizmetten faydalanan vatandaşlardan herhangi bir kullanım bedeli talep edilmeyecektir.  

Sonuç:
Bu proje ; sosyal belediyecilik kapsamında Gaziemir İlçesi sınırlarında yaşayan 65 yaş ve üzeri, yalnız yaşayan, kronik hastalığı olan kişilere, çağrı merkezi aracılığı ile verilecek Sosyal Alarm Hizmeti sayesinde belediyenin sunduğu evde sağlık hizmeti, ambulans ile hasta nakil hizmeti, engelli nakil aracı hizmeti ve diğer hizmetlere ulaşımını kolaylaştırarak yaşam kalitesini artırmak, yaşlılık döneminde yalnız yaşayan yaşlı kişilerin ve engelli bireylerin yaşadığı sosyal izolasyonu ortadan kaldırmak, bu hedefi gerçekleştirirken engelli bireylerin istihdamı için  de fırsat yaratmaktır. Aynı zamanda yaşlı vatandaşların zor durumda kaldıklarında yardım çağırmak amacıyla faydalanacakları Sosyal Alarm Hizmeti ile kendilerini güvende hissetmeleri, yaşlılık döneminde çok yoğun yaşanan yalnızlık duygusundan kurtulmaları hedeflenmektedir.