DOKTORCLUB AWARDS 2019

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru Finalisti

Uz.Dr. Yeliz Atıcı


Uz.Dr. Yeliz Atıcı

İdrar yolu enfeksiyonları, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Tanı, steril elde dilen idrarın tetkik edilmesiyle konur. Bu nedenle, idrar tetkiki ve kültürü, en küçük sağlık biriminden, en büyüğüne, üniversite hastanelerine kadar her sağlık kuruluşunda, (acil poliklinik, poliklinik, servis, yoğun bakım ) çok sık istenen,  önemli bir tetkiktir. Şimdiye kadar kullandığımız ve halen kullanmakta olduğumuz mevcut idrar toplama torbası,  hızlı, ergonomik ve steril bir şekilde idrar elde etmemize olanak sağlamada yetersiz kalmaktadır. Özellikle aileler,  hem  maddi hem manevi anlamda çok sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu durum hem ailenin hem de hastanın yaşam kalitesini düşürmektedir. Hem spot hem de 24 saatlik idrar toplamada kullanılan  invaziv diğer yöntemler (sonda gibi) yine hasta ve aileyi sıkıntıya sokmaktadır.    

 Bu proje, çok sık gördüğümüz idrar yolu enfeksiyonlarının tanısını koymak veya ekarte etmek için, tetkikini çok sık istediğimiz idrarın ; mevcut teknikle toplanması sırasında karşılaşılan  dezavantajlarının giderildiği,  kolaylık, hız ve başarı sağlayan önemli özelliklerin eklendiği yeni bir idrar toplama torbasıyla biriktirilmesini; kısa zamanda, daha kolay ve ergonomik bir şekilde sonuca ulaşmayı  amaçlamaktadır.


Başta bebek ve çocuklar olmak üzere herkesin kullanımına yönelik, steril ve kolay bir şekilde idrar toplamayı sağlayan, genital organdan çıkan idrarın giriş yaptığı bir giriş deliğine sahip, içerisinde idrarın dolabilmesine yönelik boşluk içeren idrar toplama torbası olup,(idrar akım yolunda, idrarın geri kaçmasını engellemek için tek yönlü valv eklenebilir) özelliği; gövde alt yüzeyine yerleştirilmiş bacaklar içermesi, bahsedilen bacakların arasında yer alan ve idrar toplama torbası genital alana yerleştirildiğinde anüsün üst kısmına denk gelerek dışkının idrar toplama torbası ile temasını önleyen bir açıklık içermesi, bahsedilen bacak ve gövde üst yüzeyinin, olası sızıntıları engellemek üzere cilde tutunmayı sağlayan yapışkan içermesi,  idrar toplama torbasının içerisindeki idrarın, deriden sökülmeden alınabilmesini sağlayan bacakların alt yüzeyine konumlanmış tahliye deliklerini içermesi ile karakterizedir.