DOKTORCLUB AWARDS 2018

Yılın Doktoru Ödülleri - Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru Finalisti

Prof.Dr. Ali Ünal


Prof.Dr. Ali Ünal

1982 yılında, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Hematoloji eğitimlerimi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve London University Royal Postgraduate School of Medicine, Hammersmith Hospital’ da (1993) tamamladım.
Kanser İmmünoterapisi ve Hücresel Tedavi alanında, Hebrew University Hadassah Medical School, Cancer Immunotherapy Centre, Jerusalem, Israel' de çalıştım.
İlgi alanlarım; Kök Hücre, Hücresel Tedavi ve Kanser İmmünoterapidir.
2013 yılından bu yana Deneysel hematoloji Derneği Başkanlığı yapmaktadır. 
Hematoloji, Onkoloji, Kemik iliği Nakli ve Kök Hücre Tedavileri alanlarında 200 üzerinde yayınlanmış makale, Kongrelerde sunulmuş 300 üzerinde tebliğ ve posterim mevcuttur.
Halen, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı, Kemik iliği Nakli ve Kök Hücre Tedavileri Merkezinde çalışmaktayım.

Kanse Aşısı Çalışmalarım Hakkında:
Hastaların kanseri, kendi immün sistemini güçlendirerek yenebileceğine inanmaktayım. Bu nedenle, 15 yıldır Kanser immünoterapisi ve Kanser aşısı üzerinde çalışmaktayım.
Kanser aşısı, tam olarak tedavi edilemeyen hastalarda, rezidüel hastalığı tamamen ortadan kaldırabilecek önemli bir tedavi yöntemidir. Hastanın kendi hücrelerinden elde edildiği için tamamen zararsızdır, yan etkisi yoktur.
Bu çalışmaları 2002 yılından bu yana Erciyes Üniversitesinde yürütmekteyim. Bu yöntemi, Maliğn mezotelyoma, Maliğn Melanom, Renal Karsinom hastalarında uyguladım. Çalışmalarımızı bilimsel toplantılarda sundum. 
Bu çalışma ile, tamamen kür elde edilmesi mümkün olmayan Multipl Myelom Hastalarında, Myelom hücrelerine karşı etkili aşı geliştirmeyi amaçladım. Hastalardan aldığımız Myelom Hücrelerine karşı, Hastaların kendi Kök Hücrelerinden ve Mononükleer hücrelerinden Antijen sunan hücre (Dendritik Hücre) adı verilen hücreler ürettik. Tümör Aşısı geliştirdik. 
Kanser Aşısı Üretimini, Erciyes Üniversitesi, Genom ve Kök Hücre Araştırmaları merkezinde gerçekleştirdik. 
Ürettiğimiz Antijen Sunan hücrelerin, canlılığı, etkinliği, Hematoloji Bilim Dalı Flow Sitometri Laboratuarında gösterildi. 
Bu projeler, ERÜ Bilimsel Araştırma Proje destek birimince desteklendi. 
Tümör Aşısı uygulaması, Multipl Myelom hastalığı için çığır açan bir tedavi yöntemi olacaktır.